'Ik ben geen exhibitionist'

Hieronder volgen enkele passages uit de getuigenis die president Clinton op 17 augustus voor een Grand Jury aflegde over de affaire-Lewinsky....

Vraag: Mijnheer de president, de volgende vragen zijn afkomstig van de leden van de Grand Jury. Datgene wat u met mevrouw Lewinsky deed, heeft u omschreven als ongepast contact. Wat bedoelt u daarmee?

Clinton: Ik bedoelde precies wat ik zei. . . Wanneer ik alleen met haar was, deed ik dingen die ongepast en verkeerd waren, maar zij omvatten geen activiteiten die binnen de definitie van een seksuele relatie vielen zoals die mij gegeven werd door rechter Wright (in de zaak-Paula Jones, red.).

Vraag: Ik heb een vraag over uw definitie. Valt orale seks die bij u uitgevoerd wordt onder de definitie zoals u die hanteert?

Clinton: Zoals ik die begrijp, nee, niet.

Vraag: U betastte de borsten van een ander. Valt dat onder uw definitie van een seksuele relatie?

Clinton: Als de gedaagde persoon, in dat geval ikzelf, direct de borsten van de andere persoon aanraakt, met de bedoeling om te prikkelen of te behagen, zou dat onder de definitie vallen.

Vraag: Alleen direct, of is het direct of door de kleding heen?

Clinton: Ik denk dat de gezond-verstanddefinitie zou zeggen: direct. Zo zou ik het uitleggen.

Vraag: Zoals u de definitie uitlegt, zou zij dan ook betrekking hebben op het steken van een object in de geslachtsdelen van de andere persoon teneinde te behagen of de seksuele begeerte van de andere persoon op te wekken. Zou zij, met andere woorden, contact met de geslachtsdelen omvatten?

Clinton: Ik weet het antwoord daar niet op. Je zou misschien kunnen stellen dat aangezien Sectie 2, Paragraaf 2 was geschrapt en Paragraaf 2 alleen betrekking had op de kwestie van het object, dat de opsteller van Paragraaf 1 vooral direct contact bedoelde. (. . .)

Vraag: Als u dit verkeerd ziet en het valt binnen de definitie, heeft u dan een seksuele relatie met Monica Lewinsky gehad? (. . .)

Clinton: Ik zeg u wat volgens mij door de definitie gedekt werd. En ik zeg u dat ik niet geloof dat alles wat ik deed onder de definitie viel.

Vraag: Als ik uw getuigenis goed begrijp, mijnheer de president, valt het aanraken van iemands borsten met de bedoeling om te prikkelen, om de seksuele begeerte van iemand op te wekken, onder de definitie. Het kussen van de borsten valt eronder. Het aanraken van de genitaliën valt eronder, is dat juist ? (. . .) Direct contact valt eronder?

Clinton: Ik denk van wel. Zeker.

Vraag: Orale seks valt er volgens u niet onder?

Clinton: Niet als het wordt uitgevoerd bij de gedaagde.

Vraag: Valt er niet onder, dus?

Clinton: Zo lees ik Paragraaf 1.

Vraag: U weigert te antwoorden op de hypothese over het inbrengen van een object. (. . .)

Clinton: U vroeg mij of orale seks uitgevoerd bij de gedaagde onder de definitie viel. En ik zei: Nee. . . kijk, ik probeer er niet om heen te draaien. Ik probeer mijn privacy te beschermen, de privacy van mijn gezin.

Vraag: Laat me een vraag stellen over de ontmoeting die op 18 januari dit jaar had met Betty Currie in het Witte Huis. Zorgde u ervoor dat mevrouw Currie, uw secretaresse gedurende zes of zeven jaar, nooit zag wat voor intieme activiteit u met Lewinsky had?

Clinton: Nee, niet dat ik weet.

Vraag: En voor zover u weet, kon zij ook niets horen? Klopt dat?

Clinton: Het gebeurde een paar keer dat Monica er was toen ik Betty gevraagd had op plekken te zijn waar zij wat kon horen omdat Monica van streek was. Dit was nadat alle ongepaste contacten waren beëindigd. Maar. . .

Vraag: Ik heb het over de keren dat u feitelijk het intieme contact had.

Clinton: Zij (Currie, red.) was dat, geloof ik, een keer in 1997. Ik weet niet of Betty in het Witte Huis was na de radiotoespraak in de Oval Office. Volgens mij was ze er waarschijnlijk wel, maar ik ben er niet zeker van. Maar ik weet zeker dat er iemand was. Daar was altijd iemand.

Vraag: U probeerde haar, en anderen, er buiten te houden?

Clinton: Ja. Ik heb nooit. . . Ik wil zeggen, het is bijna humor. Ik zou een exhibitionist hebben moeten zijn om niet te proberen er iedereen buiten te houden. . .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden