'Ik ben de discussie spuugzat'
Ergernissen in kabinet door druk VS om langer in Uruzgan te blijven...
Den Haag De Amerikaanse druk op Nederland om de militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan voort te zetten, leidt tot spanningen en irritaties in het kabinet. Een getergde minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) zei donderdag in de Tweede Kamer het ‘spuugzat’ te zijn dat collega’s in de media uitspraken doen over het al dan niet blijven van de troepenmacht na 2010. Hij zal vandaag zijn beklag doen in de ministerraad.
De coalitiepartijen zijn verdeeld over een vervolg op de Uruzgan-missie, die volgens afspraken tussen kabinet en Kamer eind volgend jaar afloopt. De PvdA wil niets weten van verlenging in welke vorm dan ook, het CDA staat er positief tegenover, en de ChristenUnie aarzelt.
Van Middelkoop beklemtoonde dat het kabinet nog niet aan een besluit toe is. Volgens hem is er geen sprake van een formeel Amerikaans verzoek, ondanks telefoontjes vanuit Washington met Nederlandse bewindslieden.
In het kabinet was afgesproken dat bewindslieden in het openbaar geen uitspraken zouden doen over een eventuele voortzetting van de Uruzgan-missie. De afgelopen dagen was er echter sprake van een kakofonie aan meningen.
Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) zei dat hulporganisaties ook zonder steun van Nederlandse militairen hun werk in Uruzgan kunnen voortzetten.
Zijn collega Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) toonde zich ontvankelijk voor de oproep van de VS om door te gaan met de missie, en betichtte coalitiepartner PvdA van het verdraaien van feiten. Vicepremier en PvdA-leider Bos herhaalde gisteren dat aan het eerder genomen besluit niet getornd kan worden; er blijven na 2010 geen Nederlandse militairen in Uruzgan achter.
Kamerleden daagden Van Middelkoop gisteren uit op korte termijn uitsluitsel te geven. D66-leider Pechtold zei dat zowel NAVO-bondgenoten en Nederlandse militairen als het parlement recht hebben op duidelijkheid. Volgens de minister is het kabinet aan zet, en moet de Kamer geduld hebben. Van Middelkoop wilde zich niet binden aan een termijn. Zorgvuldigheid bij de besluitvorming gaat voor hem boven snelheid.
‘We moeten de discussie niet politiseren en sensibiliseren’, zei minister Van Middelkoop. Hij concentreerde zich in de Tweede Kamer op het verloop en het afbouwen van de huidige missie. De terugtrekking van mensen en materieel is ‘een enorme militaire operatie’.
Volgend jaar zal het aantal militairen in zuidelijk Afghanistan een piek bereiken. Naar verwachting zijn meer dan tweeduizend mannen en vrouwen dan bezig met de uitvoering met de missie én met de praktische beëindiging ervan.
Buitenland Pagina 5
Forum Pagina 13