IJskoffie

Sylvia Witteman


Ingrediënten

1 koffielepel goede oploskoffie
1 kardamompeul, gekneusd (kan ook zonder)
anderhalve dl liter volle melk
een eetlepel suiker
snufje vanillesuiker
ijsgruis of ijsblokjes


In Nederland zie je manshoge inloop-ijskasten vooral bij mensen die de kost verdienen met schimmige onroerendgoedtransacties en de hal van hun woning sieren met porseleinen bouviers en paraplubakken van worstkleurig marmer. Die bouviers en paraplubakken kunnen me gestolen worden, maar die reuzenijskast niet. Zijn deur is voorzien van een kleine nis, waar je alleen maar je glas onder hoeft te houden of het wordt gevuld met naar keuze ijsblokjes, ijsgruis of ijswater. Al mijn hele leven droom ik van zo' n ijskast, maar tussen droom en daad staan piepkleine keukens in de weg en financiële bezwaren (en ook beschetenheid, die niemand kan verklaren).

Maar nu woon ik sinds een paar dagen in Amerika, en dus heb ik nu lekker óók zo'n ijskast. Net als trouwens iedereen hier. Of ze nu in hun hal een porseleinen bouvier en worstkleurige paraplubak hebben staan of veertien rafelige boodschappentassen vol schoenen en halfvolle bekers gesmolten milkshake. Waarom hebben alle Amerikanen zo'n reuzenijskast? Omdat ze maar één keer in de week boodschappen doen, zegt men. Of doen ze maar één keer in de week boodschappen omdat ze zo'n grote ijskast hebben? Nou ja, het is hier zó warm dat je die enorme ijskast wel nodig hebt.

Of is het hier wellicht zo warm omdat iedereen tóch zo'n ijskast heeft? Hoe dan ook, mijn kinderen zijn al net zo blij met dat ding als ik, en vullen onophoudelijk bekers, emmers en paraplubakken met ijs. Intussen zit ik hier wél zonder espressomachine, omdat er hier iets vreemds is met het lichtnet, dat Europese apparaten niet begrijpt. De arme verhuizers schonk ik dus gisteren beschaamd een kop oploskoffie, bij gebrek aan beter.


Bereidingswijze

Maar die jongens hadden vaker met dit bijltje gehakt. Zonder omhaal goten ze een scheut room plus een paar scheppen (dito) suiker bij het bocht, vulden alles aan met een hoop ijs en roerden eens flink. Dat deed ik toen óók maar, en het bleek erg lekker. Hier de geperfectioneerde versie: los de koffie, suiker en vanillesuiker op met een zo klein mogelijke scheut kokend water. Doe de gekneusde peul erbij en laat even staan. Schud alles om met de melk en veel ijs. Drink door een rietje.

Sylvia Witteman


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden