IJshockeycoach Mason droomt van terugkeer in A-poule

Het Nederlands ijshockeyteam terug in de A-poule. Alleen al bij de gedachte aan een rentree op het hoogste mondiale niveau laait het enthousiasme op bij bondscoach Doug Mason, die zijn ploeg dit weekeinde zowel van Denemarken (6-4) als Polen (3-1) zag winnen bij het B-WK in Katowice....

Van onze ijshockeymedewerker

KATOWICE

Het gouden ijshockeyjaar 1980 staat bij Mason in het geheugen gegrift. Zeventien jaar geleden speelde Nederland in de A-poule en nam als volslagen outsider deel aan de Olympische Spelen van Lake Placid. Dat historisch gegeven staat in schril contrast staat met het heden. Ook in 1997 is Nederland outsider, maar dan in de B-poule.

Vanwaar dan toch het optimistische toekomstbeeld van Mason? De Canadees baseert zijn verwachtingen op de gewijzigde opzet van het WK vanaf volgend jaar. In Katowice is René Fasel aanwezig om de plannen van de Internationale IJshockeyfederatie (IIHF) toe te lichten. En, geeft IIHF-voorzitter Fasel toe, de overkoepelende organisatie heeft zich daarbij laten leiden door commerciële motieven.

De A-poule wordt volgend jaar uitgebreid van twaalf naar zestien landen. In de overgangsperiode naar de nieuwe opzet zal het B-WK nog slechts eenmaal worden gespeeld. Engeland en Denemarken hebben zich kandidaat gesteld om het evenement voor de laatste keer te mogen organiseren. Om aan het benodigde aantal van zestien deelnemers te komen gaat een ingenieus systeem en veel rekenwerk vooraf. Van de acht landen die momenteel meedoen aan het B-WK in Katowice, promoveert automatisch de nummer een: Wit-Rusland.

Zwitserland gaat eveneens over, omdat het volgend jaar gastheer is van de A-poule. De drie landen van het B-WK die na Zwitserland en Wit-Rusland als hoogste eindigen spelen met de nummer laatst van het toernooi in de A-poule, volgende maand in Finland, een kwalificatietoernooi voor twee plaatsen in de A-poule.

De B-poule bestaat volgend jaar uit de twee afvallers van deze na-competitie, Nederland, Denemarken en vermoedelijk Groot-Brittannië, en de drie hoogst geklasseerde teams van het al afgewerkte WK in de C-poule: Oekraïne, Estland en Slovenië.

Tot zover hoeft Mason zich niet aan dagdromerij over te geven. Het meest interessante aspect komt voor hem pas aan de orde als de samenstelling van de A-poule vaststaat. In 1999, als de nieuwe organisatie een feit is, plaatsen alleen de eerste acht landen, de kampioen van de B-poule en het gastland zich voor de A-poule nieuwe stijl.

Vooruitlopend op de ontwikkelingen heeft de IIHF ook al een plaats toebedeeld aan Japan, dat onlangs nog als vierde eindigde in de C-poule. Japan wordt de vertegenwoordiger van de Aziatische groep. Dat daarvoor niet automatisch Kazakstan in aanmerking komt, wimpelt Fasel simpel af. 'Japan is voor het ijshockey een enorme groeimarkt. Daarom heb ik Kazakstan gemakshalve maar in de Europese zone ingedeeld.'

Juist in die geografische ordening ziet Mason kansen voor Nederland om terug te keren in de A-poule. 'Uit die regionale kwalificatietoernooien zullen de overige zes deelnemers aan de A-poule moeten komen. Dat houdt in dat Nederland misschien wordt ingedeeld bij landen als Denemarken, Groot-Brittannië en Oostenrijk. Teams waarvan zeker niet verloren hoeft te worden. Zeker niet als het in de toekomst ook nog mogelijk wordt spelers met een dubbel paspoort makkelijker in te passen.'

Maar dan zal er nog heel wat werk moeten worden verzet, realiseert Mason zich. Hoewel hij nog zegt te twijfelen aan het aanbod technisch-directeur van de Nederlandse IJshockeybond te worden. 'Er zal dan daadwerkelijk iets moeten gebeuren. Het moet niet bij plannen alleen blijven. In het verleden zijn er hele dikke rapporten geschreven over de toekomst van het Nederlandse ijshockey. Ik zou er mijn open haard de hele winter van kunnen laten branden.

'Er is in al die jaren niets veranderd. Als ik in Nederland blijf, zal de bond het initiatief moeten nemen. Heeft er bijvoorbeeld ooit iemand aan een topper als Tonny Collard gevraagd of hij iets voor ons wil doen? Niet dus. We moeten wel snel handelen. Door de opkomst van de oude Oost-Europese landen hadden we in de A-poule niets te zoeken. Door de reorganisatie zijn onze kansen om terug te keren in de A-poule groter dan ooit. Maar dan zal er wel slagvaardig gehandeld moeten worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden