Iets minder vaak goed bedoelde raad graag

ZE is wel streng, Marieke Henselmans die laatst in deze krant schreef dat je geen goede ouder bent als je vaker dan vier keer per week tegen je kind zegt dat je geen tijd hebt....

Volgens Marieke Henselmans, en zij staat daar niet alleen in, kopen ouders dure cadeaus voor hun kinderen omdat ze liever uit werken gaan dan tijd met die kinderen door te brengen. En dat terwijl die kinderen snakken naar verstoppertje spelen met hun ouders en juist helemaal geen peperduur poppenhuis willen.

Ik denk dat het iets anders ligt. Ouders zeggen vaak tegen hun kinderen dat ze geen tijd hebben, omdat kinderen anders helemaal geen rekening meer kunnen houden met de dingen die hun ouders nu eenmaal willen en moeten doen. Als een moeder zich tijdens haar bezigheden steeds maar weer laat storen door een kind en onmiddellijk alles terzijde legt zodra haar aanwezigheid gevraagd wordt, leren zulke kinderen niet dat ze soms even moeten wachten. En dat is toch iets waar ze later veel baat bij kunnen hebben. Kinderen raken veel eerder verwend door een moeder die steeds tijd voor ze vrij maakt en hun belangen altijd laat prevaleren boven de hare dan door het ontvangen van dure cadeaus.

Henselmans pleidooi is niets anders dan de zoveelste poging het eeuwige schuldgevoel van moeders te vergroten. In haar boek De mythe van het moederschap verbaast de schrijfster Aminatta Forna zich over de manier waarop Westerse moeders constant te horen krijgen dat ze het niet goed genoeg doen. De stroom ongevraagde adviezen over hoe de kinderen opgevoed moeten worden, is eindeloos.

Baby's mogen niet onder een dekbed, niet onder een wollen deken, niet in een slaapzak, niet bij de ouders in bed of juist wel, borstvoeding is verplicht, maar flesjes zijn ook goed, het lampje moet tegenwoordig 's nachts uit want daar kun je halfblind van worden, overleggen is goed, maar niet teveel want dat snappen ze het niet meer, een klap geven mag niet, want daar krijg je tien jaar later last van, de crêche is wel of niet goed, ze mogen helemaal niet snoepen of juist zoveel als ze willen, dan houdt het vanzelf op, ze moeten mondigheid leren maar mogen niet brutaal worden, en wees in vredesnaam consequent.

Het opvoeden van een kind is zo belangrijk en de verantwoordelijkheid zo groot, dat vrouwen daardoor kwetsbaar zijn en gevoelig voor elk advies. Elke moeder die weer zo'n artikel leest met raad en aansporingen, zal zich toch even afvragen of ze het wel goed doet, ook als ze snel tot de conclusie komt dat het onzin is.

Kinderen zijn volgens mij een stuk minder gevoelig en onzeker dan hun moeders. En ook hebben ze niet zoveel bezwaren tegen duur speelgoed, al was het maar omdat ze heel lang geen idee van geld hebben. Misschien moeten moeders gewoon eens wat minder vaak goedbedoelde raad krijgen. Het plezier gaat er wel van af, als iedereen zich steeds maar met je bemoeit en het beter weet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden