Opinie

'Iedereen heeft een mening over wat de zwangere vrouw met haar lichaam moet doen'

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Borstvoeding of de fles? Het zijn hoogst individuele dilemma's, maar iedereen heeft er een ferme mening over, schrijft Sanne van Oosten.

Beeld anp

De recente berisping van de drie verloskundigen door het Medisch Tuchtcollege heeft de discussie over het al dan niet thuis bevallen weer helemaal doen oplaaien. De emoties die daarbij vrij komen, wekken de vrees dat niemand nog neutraal in de discussie kan staan.

Standpunten als 'het gaat om keuzevrijheid' en 'het gaat om de gezondheid van het kind' kwamen ook in de Volkskrant voorbij. Deze discussie is echter slechts een van de vele controverses waar je als zwangere vrouw mee te maken krijgt. Thuis of ziekenhuis? Met of zonder verdoving? Wel of geen borstvoeding? Iedereen heeft een mening over wat een zwangere vrouw met haar lichaam zou moeten doen.

Wil je thuis bevallen? Dan ben je een weigermoeder of behoor je, nog erger, tot de thuisbeval-maffia. Toch liever het ziekenhuis? Dan is weer het verwijt dat je je laat leiden door angst. Wil je bevallen met een verdoving? Je bent een mietje en ook nog eens lid van de ruggenprik-maffia. Wil je het helemaal natuurlijk doen? Dan ben je hopeloos ouderwets.

Politieke statement
Ben je eindelijk klaar met baren, krijg je de borstvoeding. Geef je geen borstvoeding dan maak je je kind ziek en dom. Doe je dat wel, dan komt er weer een maffiaclubje voorbij waar je lid van zou zijn: de borstvoedingsmaffia. Het is opmerkelijk dat zoiets natuurlijks en persoonlijks als bevallen en borstvoeden van een kind gepaard moet gaan met het maken van de ene politieke statement na de andere.

Het persoonlijke is politiek, toch? Met deze leus werden de persoonlijke problemen van vrouwen tijdens de tweede feministische golf als maatschappelijke thema's op de kaart gezet. Zij pleitten daarbij voor keuzevrijheid. De keuze om voor iets anders te kiezen dan het huisvrouwenbestaan. Bijna vijftig jaar later is de situatie totaal veranderd. Het persoonlijke is inderdaad politiek geworden, compleet met pleitbezorgers, stakeholders en belangengroepen. En deze maken de keuze complexer dan ooit. Keuzevrijheid is er, maar lijkt nu meer op Sophie's Choice: damned if you do, damned if you don't.

In sommige gevallen valt echter niet te spreken over een keuze, maar wordt de keuze eigenlijk al voor je gemaakt. Als je je kind in gevaar brengt door thuis te bevallen, dan kan het beter in het ziekenhuis. Als je te uitgeput bent om de bevalling tot een succesvol einde te brengen, dan kun je beter voor pijnbestrijding kiezen. Als je last hebt van borstontstekingen, dan kun je je kind beter de fles geven. En ga zo maar door.

Niet zwart/wit
Maar in de meeste gevallen is de keuze die je maakt niet zo zwart/wit, het is een groot grijs gebied. Er is geen verschil in kindersterfte tussen thuis- en ziekenhuisbevallingen als er geen voorafgaande medische indicatie was. Pijnbestrijding? De voordelen zijn even groot als de nadelen. Zelfs bij borstvoeding is er geen doorslaggevend bewijs voor het ene of het andere standpunt.

Toch zijn we verdeeld tot op het bot als het op de keuzes rondom de bevalling aankomt. Helaas houden de gevoeligheden niet op na de bevalling en kraamperiode. Het gaat alleen maar door. Hoeveel ga je werken? Zet je je kind op de kinderopvang? En zo ja, hoeveel dagen per week? Hoeveel mag je kind achter de iPad? Mag je kind suiker eten? Hoe streng voed je je kind op? Ga zo maar door.

Wat verklaart deze genadeloze splijtzwammen? Het stamt uit iets positiefs, namelijk de liefde en toewijding die elke ouder voelt voor zijn of haar kind. Iedereen wil het allerbeste voor zijn of haar kind, zeker aan het allerprilste begin. Als het onduidelijk is welke keuze het beste is, zal elke nieuwe ouder zijn of haar eigen keuze met hand en tand blijven verdedigen. Niemand wil dat anderen denken dat zij niet het beste met hun ongeboren kind voor hebben. Want dat steekt. Wie je ook bent en wat je ook doet.

Sanne van Oosten is redacteur bij vrouwennetwerk Women.Inc.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden