het eeuwige levenMargaret van Beuningen-McGovern (1958-2019)

Idealist en filmmaker voor duurzaamheid

Met haar man Frank van Beuningen maakte ze van Pymwymic een internationaal aansprekende investeringsgemeenschap voor een betere wereld.

Margaret van Beuningen-McGovern  Beeld
Margaret van Beuningen-McGovern

Ze was niet alleen een idealist. Ze kon ook praktische uitvoering geven aan die idealen. ‘Je kon zien dat ze filmmaker was’, zegt haar vriendin Marilou van Golstein Brouwers, een van de grondleggers van de huidige Triodos Bank. ‘Ze had ­altijd het grote verhaal voor ogen en wist waar ze naartoe wilde.’

Margaret van Beuningen-­McGovern was de echtgenote en business partner van Frank van Beuningen. Dankzij haar ontwikkelde diens financieringsgroep Pymwymic (Put Your Money Where Your ­Meaning Is Community) zich tot een internationale organisatie, waar oud- en nieuw geld zich met filantropische instellingen bundelden. Doel was het creëren van een nieuwe duurzame economie die ten dienste stond van de mensen en de planeet. Zij was de visionair achter de jaarlijkse impact-­dagen die tot tot nieuwe inspiratie en actie leidden.

Twee jaar geleden werd kanker bij haar vastgesteld. Ze leek na ­diverse behandelingen schoon te zijn. Maar onlangs stak de ziekte toch weer op. Margaret van Beuningen-McGovern overleed 29 oktober in Amsterdam. ‘Op haar uitvaart zag je wat ze had betekend voor zoveel mensen, vooral ook jonge vrouwen, terwijl ze nog maar twaalf jaar in Nederland woonde’, aldus Marilou van Golstein Brouwers.

Ze werd geboren in San Francisco in een katholiek gezin van acht kinderen. Haar vader was een Ierse immigrant. Op haar 12de jaar reisde ze al naar Ierland en werd geconfronteerd met de armoede en de gewelddadigheden tussen protestanten en katholieken die in de jaren zestig oplaaiden.

Terug in San Francisco besloot ze bedrijfsfilms te gaan maken, waarin de mensen die er werkten centraal stonden. ‘Op een gegeven moment kreeg ze een burn-out. Ze besloot zich terug te trekken in het Schotse Findhorn – een ecologische en spirituele ­gemeenschap die streeft naar een betere wereld’, zegt Van Beuningen.

Hij ontmoette haar in 2000. Zes jaar eerder had hij met Eckart Wintzen (Origin), Jan Willem Nieuwenhuys (Fair Capital Partners) en Jan Oosterwijk (The Body Shop) Pymwymic opgericht. Een van de eerste investeringen was die in de ijsmaker Ben & Jerry’s. Margaret was enthousiast over al hun ideeën.

Het contact leidde tot de productie van een film met de titel The Journey over de cultuuromslag in Noord-Ierland na het Goede Vrijdag Vredesakkoord. ‘De vonk was inmiddels overgeslagen’, zegt Van Beuningen die in 2007 met haar trouwde.

Het was tekenend voor haar dat ze na haar aankomst in Nederland, ogenblikkelijk bij ‘de nonnen’ in Vught een taalcursus deed en erop stond dat gesprekken in het ­Nederlands werden gevoerd. In Amsterdam ging ze in navolging van Frank, of het nou vroor dat het kraakte, of hoosde van de regen, ­altijd met de fiets de stad in. In hun ‘Herberg aan de Amstel’, zoals hun woning heette, hielpen de gasten na afloop van de maaltijd mee de afwas te doen. ‘Ze was enorm ­gedreven. Ze plaatste zichzelf op de achtergrond, maar hield de touwtjes stevig in handen’, zegt een ­betrokkene. In 2011 organiseerde zij een grote driedaagse conferentie in de Beurs van Berlage, waar onder anderen prinses Máxima aanwezig was.

Twee jaar geleden kocht ze met Van Beuningen weer een huis bij Findhorn. Zij kwam daar binnen met de opmerking ‘How can I ­create a community’ , waarop zij als antwoord kreeg: ‘You have already done so, everywhere you go...’

Bij terugkeer in Amsterdam ­bleken de waterleidingen van de woningen door de vorst te zijn gesprongen, waardoor het huis onbewoonbaar was. De restauratie was haar laatste project.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden