Hutu's sterven in Burundese 'opvangkampen'

Hondervijftig Burundezen zijn de afgelopen drie weken aan ziektes bezweken in een 'opvangkamp' bij Ruhinga, 120 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bujumbura....

REUTER

Reuter

RUHINGA

Opvangkampen als dat bij Ruhinga, waar twaalfduizend mensen verblijven, werden door het Tutsi-leger ingesteld nadat de Burundese burgeroorlog zich de afgelopen weken uitbreidde. In de kampen verblijven vooral Hutu's van het platteland.

'De rebellen willen dat die mensen op de heuvels blijven wonen, zodat zij zich daar tussen hen kunnen verschuilen. Daarom hebben wij hen in kampen gestopt, om hen te beschermen', verklaarde de legercommandant van het Ruhinga-kamp.

Volgens ontwikkelingsorganisaties zijn de afgelopen maand in totaal meer dan 150 duizend mensen in dergelijke opvangkampen gestopt. Ook in de andere kampen komt volgens de hulpverleners ongewoon veel ziekte en sterfte voor, maar zij beschikken niet over cijfers om deze bewering te staven.

De oppositie noemt de opvangcentra 'concentratiekampen'. 'Om mensen te beschermen haal je hen weg van het strijdtoneel. Maar als je ze dan samenzet om ze te laten sterven aan ziektes en honger, dan is dat wel een wat vreemde bescherming', zei Augustin Nojibwani van de Hutu-partij Frodebu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden