Hutten en holen in de strijd tegen Afrikahaven

Tussen de twintig en dertig actievoerders zijn woensdag begonnen met de bouw van een kamp bij Ruigoord aan de rand van Amsterdam....

Van onze verslaggever

RUIGOORD

De alternatieve nederzetting moet een kopie worden van een kamp bij de luchthaven van Manchester. Daar protesteren actievoerders al maanden tegen de aanleg van een nieuwe landingsbaan. De werkzaamheden kunnen niet beginnen zolang mensen in bomen en onder de grond bivakkeren.

De actievoerders bij Ruigoord willen met hun kamp de aanleg van de haven vertragen. Onlangs heeft de gemeente toestemming gekregen om aan de haven te beginnen. De natuur moet wijken, tot woede van de actievoerders.

'Je moet elk stuk natuur beschermen, elke boom, elke plant, ook als de gemeenteraad heeft besloten dat de haven er mag komen', zegt Leo (38) uit Heerlen. Hij heeft twee weken vrij en werkt mee aan de

veldkeuken onder een dak van zwart landbouwplastic.

Woordvoerder Machiel (17) uit Amsterdam maakt zich druk. 'De boomhutten moeten snel af. Als de politie komt, moeten we erin kunnen.' Het werk aan de hut in een tien meter hoge wilg vlot niet. 'De bouw duurt de hele dag', roept de verkenner uit de top. Machiel zit bij de toegang tot iets wat een hol moet worden. Daarin kunnen mensen verblijven, een effectieve manier om bulldozers te hinderen.

Het bivak lijkt niet goed te zijn voorbereid, ondanks de cursus boomhutbouwen die sommige actievoerders in Engeland hebben gevolgd. De meesten lopen doelloos rond, niet wetend hoe een hut te bouwen of een hol te graven. Het onbelangrijke werk is klaar. Ballonnen fleuren het kamp op. De borden 'verboden toegang' zijn weggehaald.

Jeroen uit Alkmaar (19) heeft eerst met houten pallets gesjouwd. Dat worden de vloeren van de boomhutten. Hij graaft een kuil in een pad bij het kamp. 'Dan kan de politie ons niet zo gemakkelijk ontruimen.' Jeroen is actief in de jongerenorganisatie Dwars van GroenLinks.'

De actievoerders rekenen de eerste dagen op tien permanente bewoners. Als de alternatieve nederzetting bekendheid krijgt, groeit dat aantal vanzelf en kunnen ze het maanden volhouden. De actievoerders zijn een samenraapsel: fietsactivisten, krakers, GroenLinkers en anderen die onder de naam Groen Front Earth First acties voeren tegen iedereen die de natuur beschadigt.

Het gemeentelijk havenbedrijf is de eigenaar van de grond. 'We hebben duidelijk gemaakt dat ze niet mogen kamperen', zegt een woordvoerder van dit bedrijf. 'We beraden ons over stappen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.