Hutspot

In Zuid-Afrika volgen net afgestudeerde verpleegkundigen op het ogenblik een spoedcursus Nederlands en Nederland. In de krant stond een foto van een jongeman die een bordje met het woord 'pijn' liet zien....

Hadden ze beter zomer hutspot kunnen krijgen, zoals die te vinden is in Praktische Recepten van de huishoudschool Mariakroon, Culemborg (1930), verzameld door Elisabeth - pseudoniem voor soeur Marie, de kooklerares.

'Varkensribbetje of stukje lamsvleesch, dat een dag in zout gestaan heeft half uur voorkoken. Laat nieuwe geschrapte aardappelen 3 minuten doorkoken, giet ze af, leg hierop het ribbetje, vleeschnat, jonge worteltjes en nieuwe versche sjalotten en laat dit zachtjes gaar stoven. Snijd het vleesch in plakken en dien de aardappen en groenten in het vocht in hun geheel in een dekschaal.'

Dit zou de Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen bekender kunnen zijn voorgekomen dan de typisch Nederlandse stamppot. In So eet ons in Stellenbosch (1979), uitgebracht door die fynproewersgilde Stellenbosch is Lamsvleisbroupot te vinden.

Nodig: 'Een lamsnek opgesny; 25 ml olie; 50 ml brandewyn; 3 tamaties in skywe gesny; 1 groot ui in skywe gesny; 2 beenvleisekstrakblokkies; 500 ml water; 500 ml rooi wyn; wortels en aartappels.'

En dan: 'Strooi die vars gemaalde peper en meelblom oor die vlei en braai dit bruin in warm olie. Gooi brandewyn oor die vleis, verhit en vlam. Haal die vleis uit die pan en braai die tamaties en ui goed bruin. Plaas die vleis terug in die pan. Los die ekstrakblokkies op in die water. Voeg dit en die rooi wyn by die vleis. Laat dit ongeveer 2 uur lang stadig prut. Voeg die aartappels en wortels by die vleis vir die laaste 30 minute van die gaarmaakperiode.'

Een vergelijkbaar recept is te vinden in Zuidafrikaans Kookboek, in 1987 uitgegeven door Kosmos in samenwerking met de Anti-Apartheids Beweging Nederland. Het gaat om Wortelbredie. Was 500 gram lams- of schapenvlees in stukjes. Fruit 3 grote in ringen gesneden uien in een flinke hoeveelheid boter en leg het natte vlees er bovenop. Deksel op de pan en laat alles circa een half uur stoven.

Maak 750 gram grote wortelen schoon en rasp ze. Snijd 750 gram geschilde aardappelen in parten. Doe aardappelen en wortels bij het vlees. Voeg peper, zout, suiker en een - of meer - chilipeper toe. Laat stoven tot de aardappelen gaar zijn.

De samenstellers laten weten: 'Kenners eten dit gerecht met hun vingers.'

De gestampte pot krijgen de verpleegkundigen in Nederland bij de juiste temperatuur nog wel voorgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden