Husband of boyfriend in manvormige leegte

COLUMNISTE Emma Brunt raadt in Het Parool vrouwen aan om zich stevig vast te klampen aan hun man als ze die hebben....

De ultraconservatieve en piepjonge Amerikaanse Wendy Shalit vindt dat seks voor het huwelijk maar weer verboden moest worden. Door zo makkelijk met hun seksuele gunsten om te springen, betoogt ze, hebben vrouwen hun macht uit handen gegegeven. Terug naar een kuis bestaan lijkt haar de beste oplossing.

En Emma Brunt vindt het helemaal niet gek dat mannen geen zin meer hebben om te trouwen, want ze worden omringd door aantrekkelijke jonge vrouwen die niets liever doen dan met ze het bed in duiken. Waarom zou je trouwen als je op elke straathoek gratis goeie seks kunt krijgen?

Het lijkt me een grote overschatting van de vrouwelijke aantrekkelijkheid en een even grote onderschatting van de mannelijke intelligentie om te denken dat de band tussen een man en een vrouw voornamelijk gevormd wordt door seks. Want eigenlijk gaat Brunts column over seks: waarom anders zou de leegte die zij in haar leven voelt, de vorm van een man hebben? Met vriendinnen kun je het ook heel leuk hebben, alleen ga je er meestal niet mee naar bed.

Liefde en seks zijn de twee pijlers geworden waar het moderne westerse huwelijk op gebouwd is, en dat is ook precies de reden waarom het in veel gevallen zo slecht met het huwelijk afloopt. In de Victoriaanse tijd bijvoorbeeld kon je een vrouw geen groter compliment geven dan door juist níet met haar naar bed te gaan. In andere culturen - bepaalde delen van Zuidoost-Azië - wordt seks gezien als een noodzakelijk kwaad. Zoals de meeste mannen wel weten, hebben liefde en seks niet zoveel met elkaar te maken.

Vrouwen daarentegen beweren altijd op nobele toon dat voor hen deze twee wel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Vrouwen kunnen gewoon niet vrijen als ze niet eerst heel veel van een man houden. Zodra ze zo'n man dan te pakken hebben, mag hij nooit meer met iemand anders zoenen, dan worden ze jaloers, weten zeker dat hij niet meer van ze houdt, en de scheiding is zo aangevraagd. Drie van de vier scheidingen wordt door een vrouw geïnstigeerd, net zoals vrouwen degenen zijn die altijd aandringen op een huwelijk.

Het is eigenlijk een beetje zielig. Stel dat je trouwt op je vijfentwintigste, dan moet zo'n huwelijk gezien de gemiddelde levensverwachting bijna zestig jaar duren. Zestig jaar lang verliefd zijn en een spannend seksleven, dat zit er natuurlijk niet in. Daar moet dus iets op verzonnen worden. Of je blijft bij elkaar en ziet af en toe eens wat door de vingers en verwacht niet dat de band jaar in jaar uit even hevig is, óf je kiest voor de zogenaamde seriële monogamie.

Een Amerikaanse schrijfster maakte ooit het onderscheid tussen mannen die husbands zijn en mannen die boyfriends zijn. Zo zijn er ook vrouwen die van jongs af aan echtgenotes zijn, en vrouwen die minnaressen zijn. Als dat onderscheid eenmaal gemaakt is - en elke vrouw weet wel wat ze eigenlijk is - volgt de rest vanzelf. Mannen trouwen met een echtgenote, en nemen een minnares voor de seks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden