Hulporganisaties: dubbele moraal salarissen

AMSTERDAM - Nederlandse hulporganisaties maken zich kwaad om de 'dubbele moraal' van het kabinet over de salarissen in de ontwikkelingssector. Waar Nederlandse hulpclubs zich aan strenge salariseisen moeten houden, maakt de regering volgens hen geen bezwaar tegen de veel hogere bezoldiging bij internationale organisaties als de Wereldbank en de Verenigde Naties.

Robert Zoellick, de directeur van de Wereldbank verdient veel geld.Beeld epa

Dat terwijl daar veel meer Nederlands belastinggeld naartoe gaat, constateert René Grotenhuis, directeur van Cordaid. 'We trekken een grote broek aan over de salarissen in Nederland en dat is volkomen terecht. Maar als het gaat om organisaties als de Wereldbank, geven we niet thuis.'

In Nederland mogen bestuurders van hulporganisaties niet meer verdienen dan 124 duizend euro. Van de 104 hulpclubs voldeden er 98 al aan die limiet, zo bleek eind oktober uit een inventarisatie van Buitenlandse Zaken. Sinds vorige week SNV bekendmaakte de salarissen te zullen verlagen, zitten alle hulporganisaties aan de goede kant van de salarisgrens.

Vele malen hoger
Maar de salarissen bij onder meer de Wereldbank en UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de VN, liggen vele malen hoger dan in Nederland. Juist naar de internationale organisaties gaat in 2011 30 procent van het Nederlandse ontwikkelingsbudget, dat in totaal 4,5 miljard euro zal bedragen. De Nederlandse hulpclubs moeten het doen met 19 procent.

'Natuurlijk maak je er geen vrienden mee bij de Wereldbank om dit aan te kaarten', zegt Grotenhuis. 'Maar het is wel nodig.'
Wij delen die zorg, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie weten. Staatssecretaris Ben Knapen (CDA) heeft over dit onderwerp onlangs nog 'een uitvoerig telefoongesprek met mijn Britse collega gevoerd', zo liet hij de Tweede Kamer eerder weten. Tegelijkertijd is Nederland slechts een van de vele donoren van instellingen als de VN en de Wereldbank. 'Wij zijn dus afhankelijk van wat andere landen over de salarissen vinden', zegt een woordvoerder. 'We kunnen niet eenzijdig maatregelen nemen.'

Wat verdienen ze?
Robert Zoellick, de president van de Wereldbank, de grootste organisatie op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, zit met een salaris van 441.980 dollar in 2009 ruim boven de salarisgrens die in Nederland geldt voor ontwikkelingsorganisaties. Dat geldt ook voor UNDP-topvrouw Helen Clark (ruim 300 duizend euro).

Maar ook tientallen bestuursleden en managers onder de top verdienen meer dan de Nederlandse norm van 124 duizend euro. Zo strijken de 25 'Executive Directors' van de Wereldbank een jaarsalaris van ruim 230 duizend dollar op. De 25 'Alternate Executive Directors' moeten het doen met een kleine 200 duizend euro. De salarissen bij de Verenigde Naties en de Wereldbank zijn bovendien belastingvrij. Daar komen nog royale pensioenen en reisvergoedingen bovenop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden