Huiveringwekkend toetje

Na een lang verblijf in het buitenland woon ik nu al weer ruim een jaar in Nederland, en ik kan zeggen: het valt best mee....

Ook de ontbijtkoek is trouwens een goede vriend geworden,vooral de variant met gember, die kruidige echo's van eenglorieus koloniaal verleden door de ontbijtende schedel doetschallen. Andere Hollandse stokpaardjes zijn eigenlijk meercurieus dan lekker. Drop bijvoorbeeld smaakt vooral alsof hetergens heilzaam tegen is, bijvoorbeeld een kou op de maag ofhardnekkig hoesten.

Ook jenever heeft iets medicinaals in de afdronk, die bijéén borrel nog wel aardig is maar vanaf de tweede toch eenonaangenaam apothekerige sensatie in de strot achterlaat. Datis tekenend voor het calvinistische Holland: wie het zuipen nietlaten kan, krijgt bij elke slok een beetje straf.

Maar dat is nog niets vergeleken met de penitentie van hetNederlandse nagerecht. Mijn kinderen storten zich sinds hunterugkeer in het vaderland met felle begeerte op detoetjesschappen in de supermarkt. Van het met liefde bereideavondeten laten ze het grootste deel staan, om zo veel mogelijkruimte over te laten voor het zalig uiteinde van roze, gele ofbruine blubber. En vorige week heeft een groot onheil zich vande dinertafel meester gemaakt: mijn kinderen kregen van een aleven toetjesbelust schoolkameraadje het recept voor vlaflip.Huivert u even mee?

'Koop appelmoes, vla, yoghurt, bitterkoekjes, bananen,aardbeiensiroop en amandelsnippers. Snijd de bananen in plakjesen verkruimel de bitterkoekjes. Doe alle ingrediënten om en omin laagjes in een hoog glas. Eet smakelijk!!!' Zo gezegd, zogedaan. En iets wat de kinderen hebben bereid, móeten de oudersopeten, anders is het schadelijk voor hun tere zieltjes. Ze kekennet zo lang trots glimlachend toe tot ik de laatste hap naarbinnen had gewurgd. Een groot succes, vonden ze zelf. Dus zat ikdrie dagen achtereen met een vals smulgezicht achter zo'n enormebeker weezoete vuiligheid. Maar gisteren was ik ze te slim af.'Weten jullie wat ook een lekker toetje is, jongens?' En ik zetteze een stukje roggebrood voor, belegd met zeer oude Goudse. Eenpiepklein bodempje port in een likeurglaasje maakte het nogspannender. En wat denkt u? Lekker! Intussen at ik tevreden enongestoord mijn eigen toetje.

Haal de kaas twee uur van te voren uit de ijskast. Dien hemop met de crackers en een glaasje van de sherry. Trek u niets aanvan de dichtgeknepen neuzen en demonstratieve braakgeluiden vanuw kinderen: ooit zullen ze u begrijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden