het eeuwige leven huibert pollman (1947-2019)

Huibert Pollmann (1947-2019): een Willie Wortel die altijd in oplossingen dacht

Huibert Pollmann.

Twee bedrijven danken hun bestaan aan vindingen van de non-comformist die altijd op sandalen liep. Hij wist letterlijk iets met lucht te doen.

Het draaide allemaal om het verpakken van lucht – niet in een groot omhulsel maar in honderden kleine tetraëder cellen. Deze cellen moesten zich wrijvingsloos langs elkaar bewegen en in elkaar grijpen. Hierdoor werd de beste stabiliteit en drukverdeling gerealiseerd. En met meer cellen zou de kans op lekkage kleiner zijn.

Uitvinder Huibert Pollmann lanceerde in de jaren negentig deze technologie voor het anti-doorzitkussen en het anti-doorligmatras, die optimale ondersteuning boden waardoor patiënten minder kans op decubitus (doorligwonden) hadden. Hij won er de Grand Prix mee op de Salon des ­Inventions in Genève, de belangrijkste uitvindersprijs.

Pollmann heeft meer uitvindingen op zijn naam staan, zoals een nieuwe glasvezelpit voor olielampen die niet opbrandt. ‘Tot zijn dood dacht hij na hoe dingen beter zouden kunnen. Hij werd niet voor niets Willie Wortel genoemd’, zegt zijn echtgenote Ida. Pollmann overleed 3 augustus in Amsterdam aan de gevolgen van kanker.

Hij was de jongste van de vijf kinderen van de neerlandicus Jop Pollmann, die na de oorlog bekendheid verwierf met de bundel Nederlands Volkslied. In deze intellectuele omgeving was techniek niet vanzelfsprekend. Maar Pollmann ging naar de uts (uitgebreide technische school) en later naar de hts, waar hij voor de richting werktuigbouwkunde koos. ‘Daarna liep ik stage bij de VU, waar een begin werd gemaakt van wat nu bewegingswetenschappen heet. Een dokter werkte er samen met een ingenieur. Een koppeling van techniek en medische wetenschap’, zei hij.

Met die bagage kwam hij in 1973 in dienst van het RIM Revalidatie Instituut Muiderpoort, het huidige Reade. Hij ging hier spierkrachttesten doen bij patiënten. Maar hij zag er ook andere zaken die beter konden. Een van zijn eerste grote vindingen was een kousaantrekker – easy slide – die een uitkomst was voor veel verpleegkundigen. Nu wordt het product door de Arion Groep in Heerlen verkocht. Het idee voor het anti-doorzitkussen kon hij aanvankelijk niet aan de man brengen, totdat de arts en licentiemakelaar Max Rogmans het oppakte en hiervoor het bedrijf Vicair in Wormer oprichtte. Daar werken nu dertig mensen. Rogmans noemt Pollmann ‘een non-conformist die op sandalen liep’. ‘Hij dacht altijd in oplossingen’, zegt hij.

Pollmann had zelf nooit de ­behoefte producten te vercommercialiseren – ‘Ondernemen is niet mijn pakkie-an’ – maar besloot wel als uitvinder verder te gaan met zijn eigen bedrijf Nextnovum.

Behalve uitvinder was hij een ­fanatiek filmer. Hij maakte een film over de verhuizing van het Revalidatiecentrum ­Amsterdam van Muiderpoort naar de Overtoom. Met vrienden richtte hij Stichting Cine Klifman op en gezamenlijk maakten ze mooie ­absurdistische filmpjes. Dankzij zijn innovatieve geest en technische kennis was hij een goede cameraman.

Drie jaar geleden kreeg hij kauwklachten en pijn aan zijn kaak. Het bleek een tumor aan zijn tong te zijn. Er werd een deel van de tong en de kaak verwijderd. ­‘Gelukkig beschikt je lichaam over reserveonderdelen. Ze namen het beste stuk bot uit mijn kuitbeen, en plaatsten dat met een soort bouwstrip’, zei hij in een interview met de site van de patiëntenvereniging Hoofd-Hals.

Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis ontdekte hij ook allerlei dingen die beter zouden kunnen en begon hij zelfs een pleisterproject. Deze uitdaging hielp hem met de ziekte te kunnen leven. Ida Pollmann: ‘We hebben ook daarna nog een heel fijne tijd gehad.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden