Het eeuwige levenhub alken 1943-2018

Hub Alken (1943-2018): karateka en vader van vechtsportkampioenen

‘Een vermeden gevecht is een gewonnen ge- vecht’, zo bracht hij de verdedigingssport karate naar Limburg. Incasseringsvermogen stond voorop.

Hub Alken Beeld
Hub Alken

In de rust van het eredivisieduel Fortuna tegen NEC in 1973 sloeg en schopte hij stapels dakpannen doormidden. Tienduizend toeschouwers keken ademloos toe.

Hub Alken had een stunt nodig om karate als nieuwe sport in Limburg op de kaart te zetten. Dankzij de populariteit van de Bruce Lee-films en tv-serie Kung Fu stroomden aanvankelijk de nieuwe leden toe. ‘Maar toen mijn vader ze de discipline van het echte karate bijbracht de eed aan het begin en de fysieke hardheid en het incasseringsvermogen hielden velen het al snel voor gezien. Ze wilden wel Bruce Lee worden, maar hadden daar niet alles voor over’, zo zegt zijn zoon Roger Alken.

Hij wist niettemin een gerenommeerde sportschool uit het niets op te bouwen en zou vele kampioenen afleveren, zoals Lisette Zelissen (vicewereldkampioen in 1992).

In 2011 werd prostaatkanker geconstateerd. ‘Hij maakte ‘de fout’ om zich te laten bestralen in plaats van de prostaat te laten weghalen. Hij kreeg enorme klachten, waardoor hij in 2013 zeven weken in coma lag. Ik begreep hier niks van, de man waar ik altijd zo erg tegen op keek, de man die altijd zo sterk was, had het heel zwaar. Door zijn enorme wilskracht wist hij zich te herstellen en ging zelfs weer lesgeven.’ Maar later kwam er een terugval. Hij overleed op 1 november van dit jaar.

Drie jaar geleden werd Hub Alken als tweede Limburger (na bokser Arnold Vanderlyde) opgenomen in de National Martial Arts Hall of Fame. Maar hij zal niet meer kunnen meemaken dat karate op de Spelen in 2020 voor het eerst olympisch zal zijn.

Alken werd in het oorlogsjaar 1943 geboren in een gezin met vijf kinderen in de wijk Lindenheuvel in het Limburgse Geleen. De stad kende al in de jaren vijftig een judoschool waarvan hij lid werd. Tijdens militaire dienst kwam hij maten tegen die les hadden bij Jon Bluming, de oprichter van de International Karate Organization (IKO) en de eerste buitenlander die karateles zou gaan geven in Japan.

Hij pakte ook die sport op. Na zijn militaire dienst werd hij huisschilder in het Duitse Keulen, waar Japanners een karateclub hadden. Hij ging daar ook elke week heen en specialiseerde zich in de Shotokan-vorm, de meest traditionele vorm van deze verdedigingssport.

Bij terugkeer in Geleen besloot hij de allereerste karateschool in Limburg te beginnen. Na een vliegende start en een moeizaam vervolg zou hij duizenden leerlingen opleiden. Veel van deze leerlingen begonnen weer eigen scholen.

Hub Alken Beeld
Hub Alken

Alken drukte de leerlingen op het hart buiten de sportschool de techniek niet te gebruiken. Karate is een verdedigingssport die niet wordt gebruikt om de eerste aanval in te zetten. Hij huldigde het parool: ‘Een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht.’ In één geval maakte hij een uitzondering toen criminelen zijn woonbuurt onveilig maakten en hem met een groot mes bedreigden. De man met het mes eindigde met gebroken ribben en een bebloed hoofd.

In 2010 werd hij bevorderd tot de zevende dan door de KBN (Karate-do Bond Nederland). ‘Jij hebt je het karate mentaal en fysiek eigen gemaakt’, zo werd hij geprezen. Alken stond bekend om zijn evenwichtige uitstraling. Veel leerlingen zagen hem als vaderfiguur. Behalve judo en karate pakte Alken ook de Koreaanse vechtsport taekwondo op waarin hij derde werd op het kampioenschap van Nederland.

Met zijn vrouw Sonja kreeg hij naast zijn zoon Roger ook dochter Angelique. Ook die laatste beoefende de sport.

Roger, zelf een bekend karateka, heeft in 2007 de sportschool in Geleen overgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden