Het eeuwige levenHoward Krol (1955-2020)

Howard Krol (1955-2020): Bedrijfspoëet die gedichten levend maakte

Hij was een van de initiators van het dichterscollectief Maximalen, maar schreef ook wervende teksten voor de Volkskrant.

Peter de Waard
Howard Krol Beeld
Howard Krol

Hij wilde niet alleen gedichten schrijven - soms met een fles port naast zich - hij wilde ook dat ze gelezen werden. Henrik Barends van uitgeverij Voetnoot zegt dat de dichtbundels van Howard Krol soms een tweede druk haalden: een oplage van vele honderden. ‘En van dichtbundels worden gemiddeld zo’n veertig stuks verkocht’, zegt hij.

Howard Krol, als dichter bekend onder het pseudoniem Arthur Lava, was aanjager van nieuwe stromingen in de poëzie. En daarnaast schuwde hij als copywriter het maken van commerciële teksten niet. ‘Noem me maar een business poet’, zei hij een keer. Zo schreef hij onder meer de wervende teksten waarmee de Volkskrant smartphonebezitters - ‘Ook een krant van formaat kan klein denken’ - en studenten - ‘Hier ontkiemt een wakker studiejaar’ - als abonnee probeerde te werven. Tot zijn klantenkring behoorden het pensioenfonds PME, Korrelatie, De Nationale Opera en het Nationaal fonds tegen Kanker. ‘Alles wat ik voor klanten schrijf, moet goed raak zijn’, zei hij.

Krol overleed 13 september aan een hartinfarct, nadat een virus zijn hartspier had aangetast. Hij was net 65 jaar geworden, en had nog volop plannen. Zo had hij een samenwerking op stapel staan met de klimaatdichters, die duurzaamheid propageren. Hij wilde in zijn woonplaats Castricum voor de achtste keer North Sea Poetry organiseren, een festival dat hij in 2011 had opgezet. ‘Hij was every inch a gentleman. Een minzame man’, zegt zijn vriend, dichter Bart Brey.

Howard Krol werd geboren in Amsterdam. Zijn vader was boekhouder bij een drukkerij, zijn moeder had ooit bij de Holland-Amerika Lijn gewerkt. Als kind was hij een fanatiek lezer. Na het lyceum deed hij een studie sociologie die hij cum laude afrondde. Hij werkte een jaar als wetenschappelijke medewerker op de universiteit, maar dat vond hij maar niets.

Hij besloot redacteur te worden bij uitgeverij In de Knipscheer van de broers Jos en Franc Knipscheer. Tegelijkertijd zette hij met anderen een literair blad op onder de titel De Held, waarin behalve gedichten ook artikelen stonden over film, muziek en beeldende kunst. Hierin schreef hij onder het pseudoniem Arthur Lava Het timbre van de tuinkabouter.

In 1988 leidde Krol alias Lava de legendarische bundel Maximaal in, een bloemlezing met werk van elf dichters onder wie Pieter Boskma en Joost Zwagerman. ‘Als er één kunstuiting bestaat die ons tegenwoordig als een geeuwend nijlpaard doet vastkoeken aan de oevers van de verveling, dan is het wel de poëzie. Dat komt doordat veel hedendaagse dichters zich hebben toegelegd op het figuurzagen van fletse stillevens, die geen enkele aantrekkingskracht bezitten.’ De bloedeloze en bedlegerige poëzie moest levend en luidruchtig worden, zo riep hij op. Zwagerman kondigde in de Volkskrant ‘de Maximale Welle’ aan en zei dat poëzie van de grachtengordel naar de ‘showbizkwis’ moest.

De beweging Maximalen bestond maar kort, maar maakte Lava bekend. Bij Voetnoot verschenen Durf, Geweldige gedichten, Bravissimo! en Een feest van jewelste. Barends zegt dat Lava’s werk zich kenmerkt door het continue gebruik van de gebiedende wijs.

Met zijn toegankelijke en opzwepende stijl was hij een graag geziene gast op literaire podia en festivals, in kroegen en het undergroundcircuit. Met zijn toenmalige partner Marlies Beintema kreeg hij in 2002 een dochter, Laura. Ze zouden later naar Castricum verhuizen. De inmiddels 18-jarige Laura noemt hem een ‘zorgzame vader’. ‘Hij zei dat ik als kind nooit iets had gebroken, omdat hij me altijd een stap voor was.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden