WeekendwijsheidDaphne Deckers

‘Hou een voorjaarsschoonmaak op sociale media’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week Daphne Deckers, voormalig model en schrijver.

Pieta Verhoeven
null Beeld Yvette Kulkens
Beeld Yvette Kulkens

Daphne Deckers (52): ‘Een vriendin van me kwam met een goede toevoeging aan de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak: de online voorjaarsschoonmaak. In plaats van dat ze alleen haar huis opruimt en schoonmaakt, doet ze dat ook met haar accounts op alle sociale media. Gewoon een rondje ontvolgen, dempen en blokkeren. Dat ruimt pas op in je hoofd. Online is iedereen bezig met zijn etalage, en niemand met het donkere winkeltje wat erachter zit. Soms kun je daar zwaarmoedig van worden, zeker in deze tijd. Zoals de filosoof Joling het ooit zei: ik heb er gewoon even de kracht niet voor. Roddelaccounts, antivaxxers, het zuigt allemaal energie. Ontvolg alles waar je geen aandacht aan wilt besteden. Net als met je huis opruimen word je steeds enthousiaster als je eenmaal bent begonnen. Probeer accounts die niks toevoegen te dempen of ontvolgen. En vergeet ook niet je eigen berichten. Wil je die nog laten staan, of sta je daar inmiddels niet meer achter? Op je eigen accounts kun je ook stomme dingen plaatsen.

‘Het stomme is: iedereen leek klaar te zijn voor een digitale detox, en toen kwam natuurlijk de coronapandemie. Nu ben ik – en met mij vele anderen – meer online dan ooit tevoren. Het internet heeft zich dit jaar ook van zijn waardevolste kant laten zien, maar je telefoon neemt zoveel ruimte in in je hoofd. Daarom: alle notificaties uit, geen pushberichten, trillingen, geluiden: helemaal niks. Gooi alle onnodige groepsapps eruit. Telkens zit ik weer met acht vriendinnen in een groepsapp ‘Cadeautje voor Annemieke’. Iedereen moet er steeds wat in zeggen. Ik probeer me er zo snel mogelijk uit te wurmen. Als Annemieke haar cadeautje heeft gekregen, kun je jezelf er makkelijk weer uitgooien. Zonder excuses, gewoon ‘Daphne heeft de groep verlaten’.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden