Hooijmaijers loog over zakelijke belangen

De oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) heeft de provincie Noord-Holland bij herhaling voorgelogen over zijn zakelijke belangen in een bedrijf dat overheden adviseert over verzelfstandigingen en privatiseringen. Het gaat om VDG Trajectmanagement, dat tussen 2004 en 2010 ministeries, provincies, gemeenten en culturele instellingen als klant had.

Ton Hooijmaijers. © ANP

Diverse betrokkenen bevestigen dat Hooijmaijers mede-eigenaar is geweest van VDG Trajectmanagement. De naam van het adviesbureau is naar voren gekomen tijdens een groot forensisch onderzoek naar belangenverstrengeling van de voormalige gedeputeerde, die verdacht wordt van corruptie.

Hooijmaijers staat te boek als een groot pleitbezorger van marktwerking in het openbaar bestuur. Niet bekend was dat hij in de verzelfstandigingsbranche zakelijke belangen had. De VVD'er zelf heeft nooit open kaart gespeeld over zijn belang in VDG, ook niet toen hij door ambtenaren daarnaar werd gevraagd.

Geprofiteerd
De provincie Noord-Holland gaat nu onderzoeken of Hooijmaijers financieel heeft geprofiteerd aan verzelfstandigingen en privatiseringen waarvan hij als politicus of provinciebestuurder op de hoogte was, of die hij zelf in gang heeft gezet. Tot nu toe richtte het onderzoek zich vooral op zijn rol in vastgoedprojecten.

De VVD'er was via een juridische constructie aandeelhouder in VDG Trajectmanagement, zo heeft onderzoek in opdracht van Noord-Holland aangetoond. De aandelen van Hooijmaijers in het adviesbureau waren ondergebracht in een stichting op het adres van zijn moeder. Niet duidelijk is wat Hooijmaijers verdiende aan zijn belang in VDG.

Verhullen
Een van de oprichters van VDG heeft aan de provincie Noord-Holland laten weten dat hij in overleg met het advocatenkantoor Loyens en Loeff deze constructie heeft opgezet voor Ton Hooijmaijers en zijn vrouw, 'om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen'. In de ogen van de provincie heeft Hooijmaijers de constructie echter gebruikt om zijn zakelijke belangen te verhullen. Hooijmaijers was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

VDG Trajectmanagement heeft minstens twee keer werk verricht voor de provincie Noord-Holland. De eerste keer was in 2004, toen het provinciale groenbedrijf Recreatie Noord-Holland werd verzelfstandigd. De Rijksrecherche deed vorig jaar onderzoek naar een oud-manager van Recreatie Noord-Holland in verband met de zaak Hooijmaijers - melden bronnen eromheen.

Vastgelopen project

In 2009 schoof Hooijmaijers VDG als bemiddelaar naar voren bij een vastgelopen bouwproject in Muiden. In opdracht van de provincie probeerde VDG-oprichter Cor Mul tevergeefs de betrokken partijen nader tot elkaar te brengen. Mul had, als zakenpartner van Hooijmaijers, die opdracht nooit mogen krijgen - concludeert de provincie nu.

Behalve de provincie Noord-Holland adviseerde VDG vele overheden, ministeries en culturele instellingen, zo is terug te lezen op gearchiveerde internetpagina's van het bedrijf - dat sinds eind 2010 niet meer actief is. De website van het bedrijf ging vorige week, na vragen van de Volkskrant over VDG, op zwart.

Uit het internetarchief blijkt dat VDG in Noord-Holland en andere provincies als adviseur of leverancier van interim-bestuurders betrokken was bij de verzelfstandiging van diverse bibliotheken, theaters, groenbedrijven, vastgoedadviesdiensten en sport- en recreatie-instellingen.

Onderzoek
Een andere belangrijke opdrachtgever van VDG was het ministerie van Verkeer en Waterstaat, waar het een 'kenniscentrum op het gebied van het aanbestedingswezen' opzette. In opdracht van Economische Zaken en Financiën reorganiseerde VDG de Economische Controle Dienst (ECD), en begeleidde het de fusie tussen de ECD en de opsporingsdienst FIOD. aldus de website van VDG Diezelfde FIOD-ECD doet nu onderzoek naar Ton Hooijmaijers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden