Update

Hoogste alarmfase door megabrand Moerdijk

MOERDIJK - Voor de regio Zuid-Holland Zuid is de hoogste alarmfase, grip 4, afgekondigd vanwege een zeer grote brand die woedt bij een chemisch bedrijf op industrieterrein aan de Vlasweg in Moerdijk.

© Twitpic / michamichamicha Beeld
© Twitpic / michamichamicha

Er staan meerdere loodsen in brand. Ook een tankwagen heeft vlam gevat. Dat heeft een woordvoerder van de politie bekendgemaakt.

Drie aanpalende bedrijven zijn ontruimd. Ze staan precies in de rook. Vanuit de brandhaard klinken continu explosies en zijn lichtflitsen te zien. De brandweer bestrijdt de tientallen meters hoge vlammen met ruim honderd manschappen en Defensie heeft twee speciale blusvoertuigen met een waterkanon op het dak naar de rampplek nabij het Hollands Diep gestuurd. Ook twee brandweerwagens van de bedrijfsbrandweer van Shell verlenen assistentie.

De brand woedt sinds vanmiddag 14.30 uur. Oogetuigen spreken van vlammen van meer dan 40 meter hoog.

Volgens een verslaggever op Omroep Brabant kan de brandweer niet heel veel doen. De brand is zo groot dat blussen weinig zin heeft.

Rookwolken
Het is nog onbekend of er gewonden zijn. De rookwolken zijn van verre zichtbaar, aldus getuigen. 'Een grote wolkpluim', aldus een. De rook waait naar het noorden, aldus een andere getuige, richting het Hollands Diep. Het scheepverkeer daar is stilgelegd. Naastgelegen bedrijven zijn ontruimd.

In diverse gemeenten bij Moerdijk is het luchtalarm afgegaan. Daarmee wordt de waarschuwing verspreid dat mensen de deuren en ramen gesloten moeten houden. Omroep Brabant Radio is uitgeroepen tot rampenzender. Af- en opritten van de A17 zijn afgesloten voor het verkeer.

Volgens een ooggetuige op Radio Brabant houden mensen zich niet aan de oproep binnen te blijven. 'Het lijkt wel of de mensen stokdoof zijn, ze blijven gewoon buiten.' Hij zei dat des te opmerkelijker te vinden omdat het spul volgens hem levensgevaarlijk is. Als vrachtwagenchauffeur komt hij regelmatig op het getroffen bedrijf.

Hulpdiensten
Het ministerie coördineert woensdag de inzet van brandweer en overige hulpdiensten via het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC). Ook een Regionaal Operationeel Team van de regio Zuid-Holland Zuid is woensdag bijeengekomen. Die bestaat uit vertegenwoordigers van de hulpdiensten.

Chemische producten
In het bedrijf dat getroffen is, Chemie-Pack, wordt gewerkt met verschillende chemische producten. In het complex van de industriële onderneming worden onder meer brandbare, giftige en bijtende stoffen opgeslagen. Het bedrijf telt ongeveer vijftig medewerkers.

Chemie-Pack heeft sinds 1982 in Moerdijk een terrein van 20.000 vierkante meter en vanaf 2006 een opslagloods voor ongeveer tweeduizend pallets.

© anp Beeld
© anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden