Hooggerechtshof VS veegt abortusrestricties Texas van tafel

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de abortusrestricties die gelden in Texas van tafel geveegd. Door toedoen van de strenge regels in de staat moest de helft van de abortusklinieken in Texas de deuren sluiten.

Een pro-abortusbord voor het hooggerechtshof in Washington DC.Beeld afp

De strikte abortuswet die Texas drie jaar geleden invoerde is volgens drie van de vijf hoge rechters in strijd met de grondwet, die sinds 1973 voorschrijft dat vrouwen het recht hebben hun zwangerschap te beëindigen. Deze interpretatie zou een precedentwerking kunnen hebben in de VS, waar meer staten strenge abortuswetgeving hebben.

In Texas moeten abortusklinieken sinds 2013 voldoen aan dezelfde eisen als reguliere ziekenhuizen. Bovendien moeten de abortusartsen in ziekenhuizen ook gekwalificeerd zijn om te kunnen werken in een ziekenhuis. Het Hooggerechtshof in Washington heeft maandag een streep gezet door onder andere deze regel, die volgens Texaanse politici was bedoeld om de gezondheid van vrouwen te beschermen. Het besluit is een grote overwinning voor de voorstanders van abortus, volgens wie de strenge wet juist was bedoeld om klinieken te kunnen sluiten.

Sinds de wet in werking trad is het aantal abortusklinieken in het 27 miljoen inwoners tellende Texas gedaald van 41 naar 19. De regering-Obama steunde de rechtszaak die de abortusklinieken hadden aangespannen om de wet van tafel te krijgen.

'Overwinning voor vrouwen'

Hillary Clinton spreekt op Twitter van een 'overwinning voor vrouwen in Texas en de rest van de VS'. Ze nam ook direct de gelegenheid een sneer te maken naar Trump. 'Veilige abortus is een recht, niet alleen op papier, maar ook in de praktijk', zei ze. 'De volgende president moet de gezondheid van vrouwen beschermen. Vrouwen mogen niet worden gestraft op basis van rechten die hun toekomen.' Eerder had Trump gezegd dat vrouwen die abortus plegen 'een of andere straf moeten krijgen'.

Tegenstanders van abortus zeggen dat klinieken nu 'vrij zijn om de basisveiligheidseisen te negeren en kunnen blijven werken onder suboptimale omstandigheden'.

De Amerikanen zijn zeer verdeeld over abortus. 47 procent is voor legalisering, 42 procent is tegen, blijkt uit een onderzoek dat persbureau Reuters en Ipsos deze maand uitvoerden. Historisch gezien zit er weinig beweging in deze scherpe tweedeling over abortus in de VS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden