Review

Hoog spel bij restaurant Moon

Recensent Mac van Dinther eet hoog boven de stad in Restaurant Moon in Amsterdam.

Restaurant Moon in Amsterdam.Beeld Els Zweerink

Waar zitten we?

Zo'n honderd meter boven Amsterdam, en dat zonder vleugels. Deze zomer opende de A'dam Toren, het voormalige Shellkantoor aan het IJ dat door drie creatieve ondernemers is omgebouwd tot een bruisend bedoeld bolwerk van hotel, kantoren, club, panoramabar en uitkijkdek met schommels - de hoogste schommels van Europa. We hebben het mooiste nog niet genoemd: Moon, een ronddraaiend restaurant op de 19de verdieping. Daar zitten we.

Is het mooi?

Het is even slikken, want ja, het is echt heel mooi. Het restaurant draait als een ring rond de middenzuil waarin de hardware zit: keuken, bar, liften en toiletten. De aankleding is verrassend sober: houten bankjes bekleed met natuurbruin leer, vierkante tafels met afgeronde hoeken. Een even zeldzaam als geslaagd staaltje interieurarchitectonische bescheidenheid. Want het spektakel speelt zich buiten af. Achter de ronde ramen schuift Amsterdam voorbij als ansichtkaarten in een kijkdoos: van de afvalcentrale in West tot het Java-eiland in Oost, van de blokkendozen op de Zuidas tot de sociale woningbouw van Noord.

MOON

A'dam Toren, Overhoeksplein 1, Amsterdam

restaurantmoon.nl

Heel fijn. Eten we ook nog wat?

Natuurlijk. Moon heeft één menu dat je kunt nemen in een korte (Eclipse) en lange (Moon) variant. Wij nemen de lange, goed voor twee rondjes; het restaurant draait in één uur om zijn as.

Smaakt het?

Aan enthousiasme ontbreekt het niet: de positieve energie spat van de mooi opgemaakte gerechtjes en de gezichten van de opgeruimde bediening. Maar de smaak stelt teleur: het is het niet. Soms net niet, soms helemaal niet.

De eerste drie gangetjes - ceviche van rauwe coquille, tartaar van zeebaars en kreeft in minestrone - kunnen we in één adem noemen omdat ze min of meer hetzelfde smaken: iets kouds en vissigs met iets van zoetzuur. De coquille, met wasabi-mayonaise en bittere radijs, houdt nog enigszins het hoofd boven water. Maar de waterige kreeft gaat kopje onder in een matige groentebouillon en de tartaar van zeebaars is een flauwe hap visgehakt op de bodem van een kommetje met wortelsap en zwart gebrande avocado waaruit grassprieten steken.

De vijfers

Kosten: 7 gangen, 80 euro
Eten: 7-
Bediening: 8
Entourage: 9,5
Prijs-kwaliteit: 7

Dat is jammer.

Het wordt iets beter met de pork belly, krokant gebakken speklap in een subtiele bouillon met zeewier en shiitake. Maar de zachte eidooier met aardappelschuim en zomertruffel die ernaast staat - om onopgehelderde redenen serveert Moon sommige gerechten tegelijk - is mislukt. Eigenlijk is het een inkoppertje: zachte dooier, luchtige puree, geschaafde truffel, dat kan niet misgaan, zou je denken. Maar iemand heeft gemeend daar een flinke scheut azijn doorheen te moeten roeren en dat was nou net niet nodig. Wat opvalt: overal liggen bloemetjes op. Een paar is leuk, maar op elk bord wordt het een culinaire Intratuin.

In het hoofdgerecht wordt de zachte jonge vleessmaak van kalfshaas ruw weggedrukt door een korst van mosterdzaad en artisjokpuree zo zout als de Noordzee. De klassieke maderasaus is wel erg goed. Het dessert is een opsteker: een zilver gespoten maan (moon!) van chocolade en sinaasappel met friszuur yuzu-ijs. Volgens onze ober is het geïnspireerd door techno-dj Joris Voorn. Onthoud die naam.

Het menu

Ceviche van coquille tartaar van zeebaars met mais en avocado; kreeft met minestrone buikspek met dashi en miso zomertruffel met aardappel en eidooier kalfshaas in madeirasaus dessert 'The Moon'.

Je kunt natuurlijk vooral voor het uitzicht gaan.

Dat kan en daar zul je geen spijt van krijgen. Amsterdam heeft eindelijk zijn eigen Euromast. Nou en? zullen ze in Rotterdam zeggen. Maar in Amsterdam draait-ie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden