Honderden journalisten sinds donderdag stand-by

Televisie- en radiozenders bereiden zich voor op het mogelijk overlijden van prins Bernhard. De draaiboeken liggen al jaren klaar, maar worden nog eens gecheckt, honderden journalisten staan sinds donderdag stand-by en programmadirecteuren zoeken in hun archief naar alternatieven voor al te frivole spelletjes en voor de reclameblokken....

Van onze verslaggever

De HMG-zenders RTL 4, RTL 5 en Veronica beschikken over de meest gedetailleerde plannen. Zij stappen meteen over op een gezamenlijke uitzending, waarin het nieuws wordt gemeld, gevolgd door vijftien seconden een zwart scherm. Daarna volgt het Wilhelmus, een in memoriam van premier Kok, opnieuw een zwart scherm, een nieuwsbulletin en ten slotte een necrologie van 25 minuten. Alle reclameblokken worden de eerste dag geschrapt.

RTL 5 blijft non-stop uitzenden over Bernhard, waarvoor honderd redacteuren en technici worden vrijgemaakt en studiogasten al zijn geboekt. RTL 4 stapt na enkele uren weer over op een aangepaste programmering. Dat betekent ieder uur een uitgebreide nieuwsuitzending, wel Goede tijden, slechte tijden, maar niet Het Swingpaleis.

Veronica krijgt voor de zekerheid een geheel andere programmering. De jongerenzender heeft Art of landscape klaarliggen, het Nationaal Jeugdorkest speelt werk van de Finse componist Sibelius en de Amerikaanse speelfilm Out of Africa toont nostalgische scènes van de jacht op groot wild. Daarna beperkt Veronica zich tot Text TV.

Nederland 2 ontwikkelt zich tot 'rouwnet'. In eerste instantie brengen alle publieke radio- en tv-zenders het nieuws, maar na verloop van tijd stapt het gros over op een aangepast programma. De actualiteitenrubrieken Netwerk, Nova en Twee Vandaag verhuizen naar het tweede net. Daar wordt de eerste dag continu nieuws uitgezonden, daarna - de begrafenis laat minstens acht dagen op zich wachten - zendt Nederland 2 rechtstreeks en integraal de plechtigheden uit, en samenvattingen aan het eind van de dag. STER-blokken worden de eerste dag geschrapt, daarna alleen rond Het Journaal en weer later alleen rond plechtigheden.

'We gaan niet de hele dag treurmuziek uitzenden', zegt Lars Andersson, hoofd Actualiteiten bij de NOS. 'Ik heb de eerste draaiboeken wel eens bekeken, maar die zijn niet meer van deze tijd.' Andersson is van plan het nieuws op alle zenders te brengen, maar alleen op Nederland 2 verslag te doen van een nationaal rouwproces.

'Maar daarbij moeten wij niet de maat aangeven.' Welke publieke programma's elders worden geschrapt, is volgens hem een zaak van netcoördinatoren. 'America's Funniest Home-Video's is inderdaad een kandidaat.'

Dat geldt ook voor The Jerry Springer Show op SBS. Die zender brengt samen met Net5 het nieuws, reportages en een necrologie. Verder vervangt het bedrijf niet passende programma's door natuurfilms en concertregistraties met werk van onder meer Beethoven en Bruckner.

SBS Nieuws beschikt over minder journalisten dan de rest, maar kan gebruik maken van gemeenschappelijke beelden. Alle zenders hebben met elkaar afgespropen registraties van plechtigheden aan elkaar door te geven. 'Daarnaast gaan we in Hart van Nederland de gebeurtenissen intiemer verslaan. Dichterbij de gewone man', zegt hoofdredacteur Jean Mentens.

Alle commerciële radiostations kwamen vorige week speciaal voor dit onderwerp bijeen en hebben afgesproken geen commercials uit te zenden op de dag van de begrafenis. Ook de muziekkeuze wordt iets aangepast. 'It's a happy, happy day zullen we niet draaien', aldus Sky Radio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden