'Honderdduizenden opnieuw inenten tegen kinkhoest'

Honderdduizenden mensen zouden opnieuw moeten worden ingeënt tegen kinkhoest. Het gaat om iedereen die veel met zuigelingen te maken heeft zoals ouders, kinderartsen en medewerkers van kinderdagverblijven. Daarvoor heeft professor Frits Mooi, kinkhoestdeskundige van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag gepleit in het AD.

ANP/Redactie
© anp Beeld
© anp

Voordat mensen de nieuwe vaccinatie daadwerkelijk krijgen, moet eerst de Gezondheidsraad over de kwestie een advies uitbrengen aan de regering. Mooi verwacht dit advies binnen een jaar. Kinkhoest is gevaarlijk bij jonge baby's. Zij worden pas ingeënt, als ze 2 maanden oud zijn. Per jaar overlijdt er volgens het RIVM gemiddeld minder dan een kind aan de ziekte. Ongeveer 100 tot 300 kinderen komen per jaar ervoor in het ziekenhuis terecht.

De hervaccinatie is volgens het RIVM nodig, omdat het vaccin bij mensen na loop van jaren minder bescherming biedt. Zij kunnen de ziekte overbrengen op de kleintjes.

Kinderen worden in het eerste levensjaar een aantal keren ingeënt tegen kinkhoest. Als ze 4 jaar zijn, krijgen ze nog een keer een 'opfris-vaccin'.

Sinds de jaren '90 komt kinkhoest vaker voor, maar volgens het RIVM is er geen sprake van een epidemie. Vaak weten mensen niet eens dat ze kinkhoest hebben.

Eind jaren negentig stierven er gemiddeld twee kinderen per jaar aan kinkhoest. Sindsdien zijn er al maatregelen genomen. Zo worden kinderen tegenwoordig in hun tweede levensmaand voor het eerst ingeënt, terwijl dat vroeger in de derde maand gebeurde. Ook is de opfris-vaccinatie ingevoerd in het vierde levensjaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden