'Honderd tips over seriemoordenaar Patrick S.'

Honderd tips ontving de politie tot dusver over de voorwerpen die het in de woning van Patrick S., de seriemoordenaar uit Spijkenisse, vond. Dat meldt RTL Nieuws. Donderdag staat bij het gerechtsgehof in Den Haag een pro-formazitting op het programma, waarin het zal gaan over de vraag of de tot levenslang veroordeelde Patrick S. vast moet blijven zitten totdat het hoger beroep dient. Ook dient morgen de zaak aangaande de moord op Joke L., de vrouw die dood werd aangetroffen in een bos in Bernisse, vlakbij een schuilkelder die mogelijk gegraven werd door Patrick S..

De schuilkelder die waarschijnlijk is gegraven door de veroordeelde moordenaar Patrick S.. Beeld anp
De schuilkelder die waarschijnlijk is gegraven door de veroordeelde moordenaar Patrick S..Beeld anp

Patrick S. werd dit jaar tot levenslang veroordeeld voor de moord op twee vrouwen. Hij vermoordde in 2010 achtereenvolgens de 21-jarige Farida Zargar en de 43-jarige Nanda Kerklaan. Ook achtte de rechter bewezen dat hij had geprobeerd een Pool te vermoorden. S. ging in hoger beroep.

De politie vermoedt dat Patrick S. nog meer dan die twee moorden op zijn geweten heeft. In de gevangenis zei S. al eens tegen een politie-infiltrant dat hij nog drie moorden heeft gepleegd. De perfecte misdaad bestáát, zei Patrick S.: 'Ik doe het al jaren.' En zijn zus vertelde hij: 'Er schuilt een beest in mij. Je wilt niet weten wat ik allemaal heb gedaan.'

447 voorwerpen, waaronder plattegronden van schuilplaatsen
Na zijn arrestatie vond de politie in de woning van S. in totaal 447 voorwerpen van onbekende mensen. Het ging vooral om sieraden, maar ook om mobiele telefoons en steekwapens. Onder de goederen bevond zich ook biologisch materiaal, zoals haarlokken en nagels, én plattegronden en beschrijvingen van schuilplaatsen.

In oktober riep de politie de hulp in van het publiek om informatie over de gevonden voorwerpen. Het leverde 100 nieuwe tips op, zo meldt RTL Nieuws.

Eén van de door S. beschreven schuilplaatsen werd eind oktober gevonden, een kuil in het bos, vlakbij de plek waar in 2009 Joke L. dood werd aangetroffen.

Joke L.
De 50-jarige Joke werd in 2009 dood aangetroffen in een bos in Bernisse. Naast haar lag haar man, de 67-jarige Ernst L. Tegen de politie vertelde hij een opmerkelijk verhaal: een onbekende man was uit de bosjes gesprongen, had hem bewusteloos geslagen en zijn vrouw Joke gedood.

De politie vond Ernsts verhaal ongeloofwaardig. En hoewel de man heftig bleef ontkennen, werd hij een jaar later tot 12 jaar cel veroordeeld. Maar in oktober van dit jaar gebeurt er nog iets geks. In hetzelfde bos, op nog geen 150 meter van de plek waar Joke was vermoord, wordt een diepe kuil gevonden, de kuil van Patrick S.. Daarop werd L. vrijgelaten.

Zitting
De advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot staan S. bij in zijn hoger beroep zaak. Het is nog niet bekend wanneer het gerechtshof in Den Haag deze zaak inhoudelijk behandelt. Wel staat donderdag een pro-formazitting op het programma, waarbij het zal gaan over de vraag of Patrick S. langer vast moet blijven zitten. Op 19 februari is er dan een regiezitting, waar de advocaten en het OM aan de rechtbank duidelijk maken welke onderzoeken zij nog gedaan willen zien.

Ook vindt dezelfde dag in Den Haag een zitting aangaande de moord op Joke L. plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden