Homohuwelijk

DE COMMISSIE-KORTMANN, die op verzoek van het kabinet de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen heeft onderzocht, komt er ook niet uit....

Geen land ter wereld kent een volwaardig homohuwelijk. Erkenning ervan in Nederland zal daarom tot veel internationale juridische complicaties leiden. Maar dat argument wordt door de meerderheid van de commissie toch niet zwaarwegend genoeg geacht om homo's uit de trouwzaal te blijven weren. Terecht wordt het homohuwelijk door haar beschouwd als een waardig sluitstuk van de emancipatie van homo's en lesbiënnes.

Daaraan wordt echter een belangrijke voorwaarde verbonden. Als het homohuwelijk er komt, moet volgens de commissie het samenlevingscontract de wereld uit. Anders ontstaan er te veel juridische samenlevingsvormen: het heterohuwelijk, het homohuwelijk (waarin de relaties tussen ouders en kinderen per definitie anders geregeld moeten zijn) en het, voor homo's en hetero's openstaande, samenlevingscontract.

Hoe respectabel dit verlangen naar juridische eenvoud ook moge zijn, onacceptabel en onhaalbaar is die voorwaarde van de commissie ook. Waarom zouden samenwonende hetero's (of homo's) die dat niet willen omwille van de eenvoud tot een huwelijk moeten worden geprest?

Als het om drogredeneringen gaat, steekt de minderheid van de commissie de meerderheid echter nog naar de kroon. Die betoogt, spiegelbeeldig, dat homo's juist het beste gediend zijn met een samenlevingscontract. En wat stelt zo'n boterbriefje nu helemaal voor?

Maar gelukkig kun je met zulke redeneringen alle kanten uit. Zo betoogt de minderheid van de commissie enerzijds dat het homohuwelijk door (religieuze) minderheden, als een ondermijning van het huwelijk kan worden beschouwd. Maar als homo's hun verbondenheid ritueel willen bezegelen, heet dat opeens 'nodeloze symboliek'.

Toch doet de commissie-Kortmann op een belangrijk punt wel recht aan de verlangens van homoseksuelen. Adoptie moet ook voor hen mogelijk worden. En de rechtsverhouding tussen ouders en kinderen in homogezinnen moet - waar mogelijk - gelijk worden getrokken met die in heteroseksuele samenlevingsverbanden.

Ook daarvoor zal nog veel - omstreden en lastige - wetgeving nodig zijn, maar het is verheugend dat de juristen daar wel zijn uitgekomen. Maar verder zal dit tegenstrijdige en zwak beargumenteerde advies weinig veranderen aan de patstelling over het homohuwelijk in Den Haag. Het is jammer maar waar: homo's die willen trouwen, zullen nog heel lang moeten wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden