Homo-moeheid

De tolerantie jegens homoseksuelen in Nederland heeft een keerzijde. Hein Janssen bespeurt in de media een zekere homo-moeheid die dreigt om te slaan in homofobie....

Hein Janssen

DE Paus versus Imca Marina. De katholieke kerkvorst die homoseksualiteit een afwijking noemt en de zangeres die is uitgeroepen tot de Nationale Nichtenmoeder - een groter contrast tussen de homodemonstratie begin juli in Rome en de Gay Pride afgelopen week in Amsterdam is niet denkbaar. In Italië streden homo's en lesbiënnes voor hun grondrechten (een vrij leven kunnen leiden in dat prachtige, maar ook homofobe land), in Amsterdam dompelde de homoscene zich voor de zoveelste keer in een alternatieve roze Koninginnedag.

In Rome werden de homo's met gruwelijke verwensingen belaagd door extreem-rechtse demonstranten, in Amsterdam hoefden de deelnemers aan de Canal Parade zich alleen maar druk te maken over de decibellen. Het Amsterdamse stadsbestuur had namelijk bepaald dat er niet te veel lawaai gemaakt mocht worden, want anders zou de weldadige rust van de grachtengordelbewoners wel eens te zeer verstoord kunnen worden.

Niettemin kwamen zaterdag zo'n 200 duizend mensen kijken naar de optocht van voornamelijk verklede mannen.

Wat een heerlijk tolerant land.

En toch smeult er iets. Er is in de media een zekere mate van homo-moeheid waarneembaar die zo langzamerhand leidt tot een zekere mate van homofobie. Homo's prima, ze mogen dansen wat ze willen, ze mogen roze zaterdagen en zondagen en maandagen houden, maar een beetje vies is het wel. Of in ieder geval raar, en toch ook niet helemaal normaal.

De zanger Jacques Herb (Manuela) klaagde onlangs in de VARA-gids over het grote aantal homo's dat tegenwoordig op televisie te zien is. Hij vreesde dat de jeugd daardoor op het verkeerde been wordt gezet en dat op die manier te veel homo's worden gekweekt. 'Beter dat Jacques Herb dat zegt dan iemand bij zijn volle verstand', zou mijn moeder zeggen.

Maar toch.

Jiskefet-acteur Kees Prins zei in een interview in het Volkskrant Magazine dat Paul de Leeuw alleen nog maar leuk is voor homo's en Hema-verkoopsters. Peter van Bueren (de Volkskrant) schreef in een recensie dat een bepaalde film hooguit geschikt was voor de nichtencrèche van Paul de Leeuw en Hans Kesting (de presentatoren van het VARA-programma Ouwe Jongens). Sietse van der Hoek (de Volkskrant) noemde in een tv-recensie het Eurovisie Songfestival een ironisch feest voor homo's en lesbiënnes. Een feest dat overigens ieder jaar weer door honderden miljoenen in heel Europa wordt bekeken.

Het zijn slechts speldenprikken en ze zijn lang niet zo gevaarlijk als in Italië voor pervers of door Marokkaanse jongeren op straat voor vies zwijn te worden uitgemaakt.

Maar toch.

De typeringen van Prins, Van Bueren en Van der Hoek, en zo zijn er nog veel meer, getuigen van een smeulende homofobie. Het zijn uitingen die hun oorsprong hebben in een heteroseksuele superioriteitsgedachte, die andersdenkende of zich anders gedragende mensen tot een rariteit bestempelen.

De afgelebberde pollepel van Joop Braakhekke, de onderhand tot de laatste druppel uitgewrongen ironie van Gert-Jan Dröge en de zichzelf eindeloos exploiterende Paul de Leeuw - het zijn inderdaad geen verheffende uitingen van eigenzinnigheid, smaak en lef waarmee de homoseksuele goegemeente zichzelf graag afficheert. Maar de ranzigheid van Ron Brandsteder, de zalvende zaligheid van Henny Huisman en de klefheid van Robert ten Brink, niemand zal die verantwoordelijk stellen voor het vermeende zedelijk verval. Want het zijn tenminste echte kerels die de vrouwtjes in de billen knijpen, bier drinken en ongetwijfeld van voetbal houden.

Wat zou er gebeuren als Kees Prins had beweerd dat een bepaalde artiest alleen maar interessant zou zijn voor joden en Hema-verkoopsters. Of voor Turken en Hema-verkoopsters?

Homo's maken zich vaak druk om van alles en nog wat: ze klagen de paus aan, ze klagen dat ze op hun bootjes te weinig lawaai mogen maken, ze klagen erover dat ze op de openbare weg niet in hun blote kont mogen lopen. Maar ze zouden alerter moeten zijn op een nieuw gevaar dat op de loer ligt.

Langzamerhand wordt duidelijk dat de tolerantie in het Gay Pride Paradise Nederland haar keerzijde heeft. Homo's, lesbo's en Hema-verkoopsters: let op uw zaak!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden