Hollandse nasi

Met A. voer ik geregeld telefonisch receptenoverleg. Meestal komt het erop neer dat hij me uitvoerig vertelt hoe het er vroeger bij hem thuis in de keuken aan toeging.

Ingrediënten

1 zakje groenten- en kruidenmix voor nasi
150 gram speklap of tempeh, in blokjes
olie
2 uien, gesnipperd
300 gram witte rijst, gekookt
2 eieren
mayonaise
A. is een echte Brabander, zegt hij zelf, al was het niet specifiek Brabants wat er op tafel kwam. 'Mijn moeder kookte traditionele Hollandse pot en dat deed ze buitengewoon goed', zegt hij. Ze kon als geen ander hachee maken. En eens in de zoveel tijd maakte ze balkenbrij, een enorme pan prut waar eindeloos en met kracht in moest worden geroerd.

Voor mij klinkt dat allemaal exotisch. Zo'n huis waar grote lappen vlees werden gebraden en bergen patat werden verslonden. Met frikadellen, met mayo. Natuurlijk bakte mijn moeder ook wel eens karbonades en kookte ze ook wel aardappelen, maar altijd met een licht Aziatische twist.

Ik kon me daarentegen weer niet voorstellen hoe exotisch nasi, bami, macaroni en spaghetti hier zijn geweest. Maar bij A. kwam de macaroni standaard met kaneel, boter en suiker op tafel. Ooit hebben A. en zijn broer verteld dat je ook hartige macaroni kon maken. Met tomatensaus en zo. 'Mijn moeder heeft een poging gewaagd', lacht A., nog altijd vrolijk bij die herinnering, 'en daar is het bij gebleven.'

Toch was haar nasi in de beleving van A. onovertroffen. Al was het natuurlijk wel Hollandse nasi. Van het soort dat ik in eerste instantie als een vorm van barbarij onmiddellijk opzij zou schuiven: met spek­lap, nasikruiden en groenten uit een zakje, en on top of it mayonaise.

Maar ach, nasi is in feite niets anders dan een mengpot van restanten, dus waarom zou je daar al te cultureel eenkennig over doen? Bovendien is het heel snel klaar zo.

Zeef eerst het zakje nasikruiden zodat de groenten van de specerijen zijn gescheiden. Laat de groenten in warm water wellen volgens de aanwijzing op het zakje. Vleeseters bakken eerst de blokjes spek uit, vegetariërs kunnen blokjes tempeh in ketjap marineren en van tevoren bakken. Helemaal zonder vlees of tempeh kan ook.

Verwarm de olie in de wok, bak de uien mooi lichtbruin, voeg er de gewelde groenten en de rijst aan toe. Blijf goed roerbakken tot alles een mooie donkere kleur heeft, roer er dan vlees of tempeh door en de nasispecerijen. Bak intussen twee eieren. Breng de nasi op smaak met zout en peper.

Serveer met de eieren en vooruit, voor de liefhebbers, mayo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden