Hofstadverdachte Jason W. zweert moslimextremisme af

AMSTERDAM - Jason W., vermeend lid van de Hofstadgroep die tot 15 jaar cel is veroordeeld wegens het gooien van een handgranaat naar een arrestatieteam, neemt afstand van zijn extremistische gedachtengoed. In een brief aan de Volkskrant waarschuwt hij moslimjongeren zich 'niet te laten misleiden door valse beloften en idealen'.

Juli 2007. Rechtbanktekening met vlnr voorzitter van de rechtbank, raadsman Mr vd Horst, verdachte Ismael A., verdachte Jason W. en raadsman Mr Nooitgedacht bij de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep.

'De idealen die ik eens huldigde zijn teloor gegaan en ik ben tot het besef gekomen dat ze moreel bankroet zijn', schrijft W. Het streven om een islamitische staat te realiseren is volgens hem 'op een totale mislukking uitgelopen'.

Opvallend
'Een opvallend document', reageert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). 'Dat hebben we in Nederland nog niet eerder gezien.'

De brief is geen emotioneel ego-document, maar een theoretische analyse van het faillissement van zijn vroegere ideeën: 'Het beeld dat de wereld slechts bestaat uit gelovigen en ongelovigen, waarbij de laatsten er slechts op uit zijn om de eersten te vernietigen, is een kinderachtige en grove simplificatie van de werkelijkheid,' schrijft hij.

De strategie die islamisten in Palestina, Afghanistan en Tsjetsjenië hebben gevolgd is volgens W. 'alleen maar contraproductief geweest'. De sharia noemt hij 'een anachronisme', 'die is geënt op traditionele, rurale gemeenschappen'. Moslims, vooral salafisten (ultra-orthoxen, red.) roept hij op 'de moderne wereld met al zijn verworvenheden, waaronder de democratische rechtsstaat' te accepteren.

Bunker in Osdorp

Woensdag begint in 'de bunker' in Osdorp het hoger beroep in de Hofstadzaak. Het Amsterdamse hof buigt zich dan opnieuw over de vraag of de Hofstadgroep een terroristische organisatie is.

W.'s raadsman Bart Nooitgedagt zegt dat zijn cliënt de brief niet heeft geschreven om het proces te beïnvloeden, zoals velen zullen denken. 'Jason heeft die kritiek voorzien, maar dat de brief is ingegeven door onoprechte motieven is onjuist. Daarvoor is de inhoud te fundamenteel van aard.'

Volgens de advocaat heeft W. de brief al geruime tijd geleden geschreven, 'met de wens om een positieve bijdrage te leveren aan het huidige debat over de islam'.

Reacties van islamdeskundigen en de brief van Jason W.zelf, zaterdag in de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden