Hof handhaaft straffen voor doodschoppen grensrechter

De zeven hoofdrolspelers in de grensrechterszaak, waarbij Richard Nieuwenhuizen vorig jaar december de dood vond, hebben in hoger beroep nagenoeg dezelfde straf gekregen als de rechtbank in Lelystad ze eerder oplegde. Het Hof heeft straffen opgelegd tot 2 jaar jeugddetentie en 6 jaar gevangenisstraf en heeft daarmee de eisen van het Openbaar Ministerie grotendeels gevolgd.

Gerechtshof van Leeuwarden waar het hoger beroep van de strafzaak tegen zes minderjarigen en een meerderjarige in de grensrechterzaak plaatsvond.Beeld anp

De dood van de grensrechter van de Almeerse Buitenboys veroorzaakte een jaar geleden een grote schok. Tot in het buitenland werd gezegd: dergelijk geweld op het voetbalveld mag nooit meer gebeuren. De zeven verdachten, zes minderjarige voetballers van Nieuw Sloten en een vader van een van hen, zijn allen in juni door de rechter veroordeeld tot jeugddetentie of celstraf voor doodslag.

De spelers van het bezoekende B-elftal in Almere waren boos over de manier waarop Nieuwenhuizen de wedstrijd had gevlagd. Een ruzie daarover ontaardde in 'een explosie van geweld', zoals het hof het incident in de uitspraak omschreef. Nieuwenhuizen belandde meermalen op de grond en werd onder meer tegen zijn hoofd en hals geschopt.

Volgens het hof heeft hij 'geen schijn van kans gehad'. De veroordeelde vader had het geweld moeten voorkomen, aldus het hof. In plaats daarvan is hij gaan meevechten. De man gaat in cassatie, meldt zijn advocaat.

Alle zeven verdachten schuldig
De rechtbank oordeelde dat alle zeven verdachten even schuldig zijn aan de dood van Nieuwenhuizen. De hoogste straf, zes jaar cel, kreeg de 51-jarige voetbalvader Hassan D. De minderjarigen kregen de voor hun leeftijd maximale duur van de jeugddetentie opgelegd. De advocaten vonden de straffen veel te hoog en gingen in hoger beroep.

Er is volgens hen geen sprake van doodslag, omdat de verdachten de grensrechter 'niet doelbewust' hebben doodgeschopt. Zij suggereerden dat de rechter zwaarder heeft gestraft door de maatschappelijke ophef over de zaak. Zij hoopten op een milder oordeel van het Hof, dat er dus niet is gekomen.

De eerdere inhoudelijke behandeling in november van het hoger beroep was achter gesloten deuren. Niet alleen het belang van de privacy van de minderjarige verdachten heeft meegespeeld in deze beslissing. Het hof hoopte dat de afzonderlijke verdachten openlijker over elkaars aandeel in het geweld zouden verklaren, als anderen daarvan geen kennis kunnen nemen.

Het hof heeft de schadeclaims van enkele nabestaanden van Nieuwenhuizen gedeeltelijk toegewezen.

'Bedroevend'
en aantal advocaten is zeer ontstemd over de manier waarop het gerechtshof in Leeuwarden donderdag uitspraak heeft gedaan in de zaak rond de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. 'Dit is ronduit bedroevend', aldus raadsman Sander Janssen.

'Stuitend', vult zijn vakgenoot Sidney Smeets aan. De raadslieden, die verscheidene verdachten bijstaan in de geruchtmakende zaak, hebben er geen goed woord voor over dat het hof in nauwelijks 10 minuten klaar was met het voordragen van een samenvatting, waarin het oordeel over de zaak werd weergegeven.

De advocaten vinden het niet door de beugel kunnen dat het hof vooral heeft benadrukt hoe ernstig de zaak is en een motivering van zijn oordeel achterwege heeft gelaten. Deze motivering staat wel in de uitgewerkte arresten, maar daarvan werd in de rechtszaal niets voorgedragen.

'Als je iemand tot 6 jaar veroordeelt, moet je dat ter plekke uitleggen", aldus Smeets, raadsman van 'voetbalvader' El-Hasan D. 'Op welke verklaringen is hij veroordeeld? Dat weet hij nu niet." Smeets noemt het ook 'frustrerend" dat hij niet heeft gehoord waarom zijn uitvoerige verweren zijn verworpen.

Veld vernoemd naar de overleden grensrechter.Beeld anp

Harder optreden KNVB
De KNVB treedt inmiddels harder op tegen wangedrag sinds het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Teams die hebben deelgenomen aan een collectieve vechtpartij worden sneller uit de competitie gehaald en de vechtersbazen worden strenger gestraft. Hiervan gaat volgens de voetbalbond een afschrikwekkende werking uit. Ook is er een hulplijn voor noodgevallen ingesteld.


Bloemen bij het veld waar Richard Nieuwenhuizen december 2012 overleed.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden