Hoe slechter geschreven, hoe beter

Artie Kalemeris uit Fairfax in Virginia is de winnaar van de Amerikaanse Bulwer-Lytton Fiction Contest, een jaarlijkse literaire prijs voor onleesbaar schrijven....

Anders dan bij de onlangs door Arnon Grunberg in het leven geroepen (Nederlandse) Grunberg-prijs komen uitsluitend openingszinnen van fictieve romans in aanmerking. De prijs is genoemd naar de Victoriaanse schrijver Edward George Earle Bulwer-Lytton, wiens roman Paul Clifford uit 1830 begon met de beruchte zin: 'Het was een donkere, stormachtige nacht.'

Scott Rice, als docent verbonden aan de vakgroep Engels van de State University van San José, en zestien jaar geleden de initiatiefnemer van de prijs, meldde persbureau AP dat het aantal inzendingen dankzij Internet dit jaar is verdubbeld. Er kwamen bijdragen uit Australië, Canada, Zuid-Afrika en zelfs uit China. Traditioneel doen de inzenders niet alleen hun best op een zo tenenkrommend mogelijke stijl, maar kiezen ze ook vaak de meest bizarre thema's voor hun zin.

'Om de een of andere reden werd er dit jaar veel gekokhalsd', aldus Rice. 'Clinton diende als inspiratiebron voor een groot aantal inzendingen, die overigens voor het merendeel niet geschikt zijn voor publicatie. En dieren, die waren ook goed vertegenwoordigd.' Op de vraag hoe lang Rice nog denkt door te gaan met het uitreiken van de prijs, antwoordt hij: 'Zolang het publiek ertegen kan.' En dan nu de winnende bijdrage van Kalemeris, waarin hij alle conventies van het genre detectiveroman aan zijn laars lapt:

'Op het moment dat hij het levenloze lichaam ontwaarde van de naakte society-figuur dat op de badkamervloer lag, wist inspecteur Leary dat ze zelfmoord had gepleegd door de kindveilige sluiting van de flacon open te draaien, dat wil zeggen door deze naar beneden te duwen en tegelijkertijd te draaien, terwijl ze haar duim stevig gedrukt hield op de plek die de pijl aanwees, tot ze de precieze plek gevonden had waar de dop losliet van de fles.'

De 43-jarige Kalemeris, hoofd van de afdeling opleiding en organisatie van een computerfirma, vertelt dat hij binnen zijn bedrijf enige bekendheid geniet vanwege zijn curieuze toespraken op afscheidsrecepties voor vertrekkende medewerkers. Een collega, die over de wedstrijd had gelezen, had hem overgehaald om mee te doen. 'Heus, een slechte zin schrijven is niet zo gemakkelijk als het lijkt', aldus Kalemeris in alle onbescheidenheid.

Voorwaarden voor deelname aan de Grunberg-prijs voor Onleesbaar Schrijven: Het dient om oorspronkelijk Nederlands werk te gaan. Het werk dient in 1996 of 1997 te zijn uitgegeven. Alle genres zijn toegestaan, zelfs artikelen. Inzendingen richten aan: VPRO, postbus 11, 1200 JC Hilversum.

Brigit Kooijman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.