Opinie

'Hoe lang nog blijven we zelf de PVV en haar aanhangers van munitie voorzien?'

We moeten niet langer wegkijken van de criminele misstanden binnen onze gemeenschap, schrijft de Marokkaanse Nederlander Fouad Aitihda. 'Het is allereerst aan ons zelf om dit probleem bespreekbaar te maken, en de jongens die zich met dit soort activiteiten bezighouden op hun gedrag aan te spreken.'

Bij juwelier Goldies in Deurne, waar een overval met fatale afloop heeft plaatsgevonden, hielden Marokkaanse jongeren zondag een demonstratie.Beeld anp

Beste mede-Marokkaanse Nederlanders, ik spreek tot u niet namens welke stichting of samenwerkingsverband dan ook. Ik spreek tot u als bezorgde en betrokken Nederlandse burger met Marokkaanse wortels. Eentje die zich zorgen maakt om onze naam, maar bovenal onze toekomst en die van onze kinderen.

Hoe lang nog blijven we wegkijken van de criminele misstanden binnen onze gemeenschap? Hoe lang nog blijven we zelf de PVV en haar aanhangers van munitie voorzien? Er moet een moment komen dat we het niet meer kunnen maken om simpelweg schouderophalend weg te kijken omdat een ieder van ons zich niet persoonlijk aangesproken voelt. Dat laatste hoeft ook niet, maar wij zouden ons wel als gemeenschap aangesproken moeten voelen. Na deze roerige weken (Wilders' uitspraken, aangiftes, Deurne) is het wat mij betreft nu een meer dan geschikt moment.

We moeten er niet van wegkijken
Hoe lang nog moeten we het tolereren dat onze culturele identiteit telkens weer door een hardnekkige minderheid binnen de Marokkaanse gemeenschap wordt bezoedeld. Het is helaas een vaststaand gegeven dat Marokkaans-Nederlandse jongeren oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitscijfers. Ik had het ook graag anders gezien, maar we moeten er niet van wegkijken.

Ik ben geen socioloog of criminoloog, maar de tekenen die ik waarneem wijzen eerder op een verdere professionalisering van de criminaliteit dan op een afname (zie bijvoorbeeld het schietincident in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012, of de verdachten van de Brinks-overval in 2011, en helaas 'Deurne').

Ook het argument dat het wellicht een kwestie is van generatieverloop en dat het vanzelf wel over zal gaan, snijdt geen hout: zie de jonge leeftijd van de twee overvallers in Deurne, maar zeker ook de jeugdige leeftijd van de vele jongeren in vooral de grote steden die ook richting criminaliteit dreigen af te glijden, of daar deels al in zijn beland.

Voortdurende negatieve geluid
Alle goede en mooie initiatieven ten spijt, zoals de facebookpagina 'ik ben een Marokkaan', en 'ik ben piloot, arts, advocaat, docent, etc.' dreigen onder te sneeuwen door het voortdurende negatieve geluid waar een klein, maar hardnekkig deel van onze gemeenschap zelf verantwoordelijk voor is.

Een veiliger Nederland is in het belang van ons allemaal. Elk weldenkend mens met een beetje beschaving in zich kan geen enkele vorm van criminaliteit goedkeuren of goedpraten, ongeacht de afkomst van de daders. Ik voel me dan ook, en ik weet zeker dat dit geldt voor het overgrote deel van de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap, absoluut niet aangesproken door, noch betrokken bij het handjevol Eindhovense jongeren dat nog het lef heeft om tegen het juweliersechtpaar in Deurne te gaan demonstreren.

Ik zou mij eerder diep schamen. Dat je als crimineel doelbewust voor zo'n 'carrière' kiest, met alle risico's vandien, mag nooit en te nimmer leiden tot enige vorm van begrip of medelijden als het een keer fout loopt. Fout gedrag is fout gedrag. Punt.

Omdat wij als 'zwijgende meerderheid' vaak het verwijt krijgen dat we nooit onze stem laten horen, hoop ik dat ik hiermee de eerste aanzet heb gegeven voor een maatschappelijk debat, vooral binnen onze eigen gemeenschap. Het zijn wel onze kinderen, broers, neven, buurjongens, vrienden en kennissen. Het is allereerst aan ons zelf om dit probleem bespreekbaar te maken, en die jongens (het zijn vaak jongens) die zich met dit soort activiteiten bezighouden op hun gedrag aan te spreken. Dit gebeurt nu nog veel te weinig.

We moeten het debat binnen onze gemeenschap aanwakkeren, via moskeeën, verenigingen, stichtingen, voetbalclubs, bij familie, vrienden, kennissen. Overal waar het maar kan. Voor de gelegenheid en als trefpunt voor de discussie heb ik een facebookpagina aangemaakt.

Fouad Aitihda is bestuurskundige.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden