Hoe kook ik pasta?

Een van de heikelste culinaire onderwerpen is het koken van pasta. Er bestaan nogal fabels over. Even op een rij: nee, er hoeft geen olie op het kookwater (tenzij), het maakt niet uit of je zout aan het koude of het kokende water toevoegt (tenzij) en koud afspoelen is nonsens...

Neem een liter water per 100 gram pasta (de standaardportie). Voor vier man is dat een grote pan vol. Lange pasta heeft meer waterruimte nodig dan korte. Breng aan de kook en voeg zout toe (het mag ook bij het koude water, maar dat kan in rvs-pannen putjes op de bodem geven; in heet water lost het zout meteen op). Ik gebruik dik een theelepel per liter, op een grote pan is dat een berg zout in je handpalm.

Olie toevoegen helpt niet tegen het plakken van de pasta na afgieten; je kiept hem immers weg. Vet helpt wel tegen het schuimen van het water en is handig als je veel pasta in een te kleine pan kookt. Doe de pasta in de pan en roer vooral in het begin een paar keer om. Dat voorkomt kleven. Wie wil, doet een deksel op de pan. Dat spaart energie, maar pas op voor overkoken.

Hanteer de kooktijd van de verpakking en begin iets eerder met proeven; de pasta moet eruit als hij al dente is: 'aan de tand.' Verse pasta is razendsnel gaar, enkele minuten zijn voldoende.

Neem voor het afgieten wat van het kookvocht en houd het apart. Bij veel pastasoorten, voor al tagliatelle, is het noodzakelijk om tijdens het mengen met de saus (soms zelfs veel) vocht toe te voegen, omdat de deegwaar doorgaat met water opnemen. Vooral met roomsauzen wordt het anders een dikke klont. Giet de pasta af en meng met de saus, of terug in de eigen (hete) pan met een beetje vettigheid.

De saus moet klaar zijn vóór de pasta. Er zijn veel te veel recepten die suggereren dat je tijdens het koken van de pasta de tijd hebt om saus te maken. Dat lukt zelden. De pasta laten wachten tot de saus klaar is, levert ellende op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden