Hoe is dat, je gelukkig voelen?

Ben je wel gelukkig, vraagt iemand aan Somberman. Hij vindt het een rare vraag naar de bekende weg. Kijk hem eens goed aan. Zie je dan het stralende voorbeeld van een gelukkig mens? Alles in zijn gezicht hangt naar beneden. Het zou zijn eer te na zijn als het anders was. De vragensteller weet kennelijk weinig van hem.

Hoewel hij die sukkelige persoon als een nitwit wegzet, gaat de vraag toch aan Somberman knagen. Hoe is dat, je gelukkig voelen? Wat voel je dan? Hij vraagt het aan kennissen. Tja, een gevoel van grote innerlijke vreugde, zegt de een. Een ander antwoordt: een warm gevoel van verbondenheid met alles. Hm, denkt Somberman, dat ken ik gelukkig niet. Wanneer overkomt je dat dan, vraagt hij door.

Bij het zien in het ziekenhuis van je eerste baby in de armen van je vrouw, zegt de een. Bij het winnen van de hoofdprijs in de loterij, zegt de ander. Somberman kan er zich weinig bij voorstellen. Van het eerste antwoord dringt alleen het woord 'ziekenhuis' tot hem door. Daar kan hij mee uit de voeten. En bij het tweede schiet hem de zegswijze 'geld maakt niet gelukkig' te binnen. Zelf heeft hij weinig geld en dat maakt hem prettig ongelukkig.

Baby's zal hij nooit krijgen. Baby's zijn om aandacht krijsende stukken ongeluk. Dat laatste zou misschien een overweging kunnen zijn om ze toch te krijgen. Eerst nog een vervelend vrouwtje vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden