Hoe hard is Willem Endstra's waarheid?

Willem Endstra vertelde de politie dat Willem Holleeder, door wie hij werd afgeperst, verantwoordelijk was voor 25 liquidaties. Om de waarheid te dienen of uit doodsnood?...

Op de achterbank van zijn gepantserde BMW heeft Willem Endstra in hetjaar voor zijn gewelddadige dood in mei 2004 een inkijkje gegeven in hetleven van een vastgoedhandelaar in doodsnood. Endstra werd sinds eind 2002afgeperst door Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en een aantal van zijncriminele vrienden. De vastgoedmiljonair, die jaren samenwerkte metHolleeder en criminele miljoenen voor hem en zijn vrienden investeerde invastgoed, zat in de tang en werd naar eigen zeggen volledig uitgeknepen.

Om zijn bedreiging kracht bij te zetten zou Holleeder Endstra vooraf opde hoogte hebben gebracht van liquidaties die in het Amsterdamse milieuzouden plaatsvinden. In totaal zou de groep-Holleeder 25liquidaties hebbengepleegd.

Het is een een uitzonderlijk lange lijst waarvan Endstra er bovendieneen aantal zou hebben voorspeld. Het gaat om de moorden op Sam Klepper(doodgeschoten in 2000), Jan Femer (2000), Magdi Barsoum (2002), GeorgePlieger (2003), Cor van Hout (2003) en Gijs van Dam junior (2004).

Een intrigerend lijstje dat, indien het waar is, bevestigt dat WillemHolleeder een van de voormannen is in de Amsterdamse onderwereld. Het feitdat Holleeder betrokken zou zijn bij de moord op zijn voormaligejeugdvriend, mede-ontvoerder en zwager Cor van Hout, doet ook recht aan demeedogenloze reputatie die 'het beest' zou hebben in het milieu.

Grote vraag is of de verklaringen van Endstra hout snijden. Duidelijkis dat de afgeperste vastgoedmiljonair een belang had. Hij wilde uit onderhet juk van zijn afperser Holleeder. Met dat doel voor ogen besloot Endstrate gaan praten met de Amsterdamse politie. Endstra dacht dat de arrestatievan Holleeder voor hem de beste bescherming vormde.

Het motief voor de gesprekken was dus helder: informatie in ruil voorbescherming. Gezien dat motief had Endstra er geen belang bij alleen maaronzin te verkopen. Financieel onderzoek van de Amsterdamse politie heeftop een groot aantal punten bevestiging gevonden voor de verklaringen dieEndstra heeft afgelegd. Dat versterkt de betrouwbaarheid van de getuigenis, maar het betekent niet dat hij bepaalde zaken niet heeftaangedikt of verzwegen.

Tijdens een strafzaak tegen Holleeder en zijn medeverdachten zal debetrouwbaarheid van Endstra's verklaringen ongetwijfeld een punt vandiscussie worden. En hoewel zijn gewelddadige dood het verhaal lijkt tebevestigen, zal het Openbaar Ministerie de verklaring van Endstra moetenonderbouwen. Dat kan onder meer met verhalen van de andere slachtoffers ofmet ondersteunend financieel bewijs waaruit blijkt dat transacties waaroverEndstra sprak daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Uit het feit dat het Openbaar Ministerie sinds de arrestatie vanHolleeder, eind januari, al twee aanvullingen heeft gedaan aan hetoorspronkelijke dossier, kan worden afgeleid dat onderzoek nog in vollegang is. Het OM heeft ook aangekondigd dat het onderzoek nog maanden zalduren.

Ook wordt uitgekeken naar informatie over drie bedreigde getuigen diehet Openbaar Ministerie zal oproepen en die een cruciale rol in de zaakkunnen spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden