Hoe duurzaam wil je het hebben: ook het koffiekopje is van koffie

Allerlei stoffen en producten kunnen na gebruik een tweede leven krijgen. Van koffieschillen kunnen bijvoorbeeld milieuvriendelijke, herbruikbare bekers worden gemaakt. Voor een lekker kopje koffie, gemaakt van koffie.

Lisa van der Velden
Het kopje van HuskeeCup is herbruikbaar en recyclebaar Beeld HuskeeCup
Het kopje van HuskeeCup is herbruikbaar en recyclebaarBeeld HuskeeCup

Koffieschillen, wat zijn dat?

Koffieschillen zijn de schillen om koffiebonen (en koffiebonen zijn de zaden in koffievruchten). Aan het eind van de koffieoogst blijven boeren zitten met bergen nutteloze koffieschillen, die ze laten wegschimmelen op het land. Hierdoor gaat wereldwijd jaarlijks 1,35 miljoen ton koffieschillen verloren - omgerekend veroorzaakt elke koffiedrinker elk jaar opnieuw drie kilo afval.

Om deze verspilling tegen te gaan maakt de Australische start-up HuskeeCup koffiekopjes van schillen die koffieboeren overhouden in Yunnan, een Chinese provincie aan de grens met Myanmar. Hierdoor kunnen koffiedrinkers hun eigen afval terugkopen én hergebruiken, want het milieuvriendelijke servies - er zijn ook schotels en bekerdeksels - kan gewoon in de vaatwasser.

1,35 miljoen ton schillen is veel. Kunnen we daar niet meer mee?

HuskeeCup (husk is schil, in het Engels) is zeker niet het eerste bedrijf dat koffieschillen wil recyclen, maar tot nu toe wordt het restproduct vooral verwerkt in mest. In 2008 haalde Essent het nieuws door als eerste energiebedrijf ter wereld groene stroom uit de verbranding van koffieschillen op te wekken, maar dit ging om een test. Daarna verdwenen koffieschillen als biobrandstof weer uit beeld.

Terug naar het kopje. Smaakt-ie ook naar koffie?

Dat niet. Maar hij heeft volgens de makers wel andere kwaliteiten die het drinken van koffie ten goede komen. Zo zou het reliëf aan de binnenkant voor een evenredige verdeling van melk zorgen, wat ze zeer geschikt maakt voor cappu- en frappuccino's. Daarnaast houden kopjes van koffieschillen langer warmte vast. 'Uit overleg met ingenieurs en designers bleek dat schillen van koffiebonen een aantal interessante eigenschappen hebben', aldus oprichter Saxon Wright tegen de Sydney Morning Herald. 'Hierdoor blijven dranken beter op temperatuur.'

Volledig ecobiomilieuvriendelijk is het servies nog niet, maar als het aan Wright ligt komt daar binnenkort verandering in. 'Bij de eerste modellen gaat het nog niet lukken, maar we onderzoeken momenteel of we ook biologische polymeren om met onze schillen kunnen mengen, in plaats van synthetische. En we proberen zo veel mogelijk koffieschillen in één beker te verwerken, zo'n 80 procent van het hele product. Het resultaat is een serieus ecokopje.'

Klinkt goed allemaal, maar hoe kom ik eraan?

HuskeeCup is begonnen als crowdfundingproject, maar sinds de start-up eind juli meer dan 113 duizend dollar binnen heeft (het benodigde startkapitaal was binnen 12 uur ingezameld) is de productie officieel begonnen. In februari 2018 moeten de eerste leveringen plaatsvinden. Nog even geduld hebben dus, maar over een half jaar kunt u koffie uit een kopje van koffie drinken.

null Beeld HuskeeCup
Beeld HuskeeCup
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden