Hitlers leger telde tientallen officieren met joods bloed

De 25-jarige Amerikaanse geschiedenisstudent Bryan Rigg heeft aan het licht gebracht dat Hitlers leger niet alleen duizenden soldaten van joodse afkomst onder zijn gelederen telde, maar ook minstens 77 hoge officieren die enig joods bloed hadden of met een joodse vrouw getrouwd waren....

AP, Reuter

LONDEN/POTSDAM

Sinds 1935 was het in nazi-Duitsland verboden dat mensen met ook maar één joodse grootouder officier werden. Volgens de Britse krant The Daily Telegraph heeft Rigg echter bewijzen gevonden dat Hitler stukken heeft ondertekend waarin werd verklaard dat de 77 officieren van Duitsen bloede waren. Dat er in het Duitse leger ook officieren met joods bloed dienden was volgens de Telegraph wel bekend, maar niet dat het er zo veel waren.

Een van de Duitsers die Riggs bij zijn naspeuringen heeft ondervraagd is oud-bondskanselier Helmut Schmidt, die tijdens de oorlog officier was bij de Duitse luchtmacht hoewel hij een joodse grootvader had.

In het Duitse Potsdam is gisteren een tentoonstelling geopend over de positie die joden de afgelopen twee eeuwen hebben ingenomen in de Duitse strijdkrachten. Daarbij ligt de nadruk op de vervolging van joden die in de Eerste Wereldoorlog nog waren onderscheiden voor hun moedige optreden op het slagveld.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten er tienduizend joodse vrijwilligers mee in het Duitse leger. Maar enkele decennia later vonden velen van hen de dood in Hitlers concentratiekampen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.