Historisch besef zegt: handen af van 5 mei!

Minister Verdonk heeft voorgesteld de viering van 5 mei om te buigen naar 'binding'. Een dag van democratie en binding....

Ik erger me niet alleen aan het plotseling opgelegde karakter van dit initiatief, maar vooral aan het volledig gebrek aan historisch besef door deze combinatie. Een extra nieuwe dag kan er waarschijnlijk niet af. 5 Mei is allang een dag geworden waar bevrijding niet alleen meer in het teken staat van de capitulatieovereenkomst in Wageningen. De herdenking op 4 mei van de doden en viering van bevrijding de dag erna is na 1995 alleen maar versterkt. Dit komt vooral omdat de directe aanleiding van deze dagen door de jaren verbreed is met het besef dat democratie nog steeds een kwetsbaar goed is en oorlogen zeker nog niet de wereld uit zijn.

Daarom trekt het defilé bij Hotel de Wereld ook steeds meer belangstelling van bezoekers en veteranen, ook van na WO II. De keuze voor 5 mei voor versterking van de binding tussen bevolkingsgroepen binnen Nederland is dan ook een historische fout. De associaties (oorlog, onderdrukking, bezetting) zijn eerder negatief, dan dat dit bijdraagt aan het gewenste effect van binding. Waarom gaan we zo slecht om met onze historie? Waarom beseffen we niet dat 5 mei is uitgegroeid naar een actuele bezinning van vrijheid, gebaseerd op een pas zestig jaar oude historie? De generatie die het heeft meegemaakt, is nog lang niet weggevallen. Letterlijk levend houden zal niet mogelijk zijn, maar de boodschap blijft altijd actueel. Daarom: handen af van 5 mei!

Bevrijding van een dictatuur heeft alles te maken met democratie, maar niets met integratie van allochtoon én autochtoon. Het initiatief voor het breed maatschappelijk debat steun ik van harte, maar durf te kiezen voor een aparte dag voor het belangrijke doel van binding in de Nederlandse samenleving.

Tot slot. Wat niet veel mensen weten is dat generaal Blaskowitz de capitulatie pas tekende na een nachtje bezinning. Op 6 mei. En niet in Hotel de Wereld, waar de dag ervoor onderhandeld was, maar in de aula van de universiteit. Toch werd 5 mei bevrijdingsdag. Dát foutje in de historie is moeilijk terug te draaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden