Hillen 'sparde' als senator met tabaksindustrie

DEN HAAG - CDA-minister van Defensie Hans Hillen heeft als senator verzuimd te melden dat hij lobbyist was van de tabakindustrie. Hoe erg is dat?

Beeld anp

Niet zo heel erg, vond NRC Next, dat het nieuws maandag meldde als illustratie van lobbypraktijken. Hillen zelf was ook niet zo onder de indruk. Hij liet een Defensiewoordvoerder tegen de krant zeggen dat hij 'een keer of vier heeft gespard' met sigarettenfabrikant British American Tobacco. Daar is hij voor betaald, via een bv waarin zijn adviseursactiviteiten zijn ondergebracht. Dat was hij 'vergeten' te melden.

Niet helemaal adequaat

Dezelfde Defensiewoordvoerder zegt maandag dat het bewuste artikel 'niet helemaal adequaat' is. Er is namelijk helemaal geen wettelijke verplichting om nevenactiviteiten te melden. Het gaat slechts om een reglement van orde van de Eerste Kamer zelf.
Zeker niet, stellen de senaatswoordvoerder en Binnenlandse Zaken eendrachtig. Sinds maart is wel degelijk een wet van kracht die bepaalt dat leden van de Eerste en Tweede Kamer ál hun bijverdiensten moeten melden, net als aantredende bewindspersonen. Hillen heeft er zelf voor gestemd.

Defensie daarop: 'Oh. Nou ja, nu kan hij er toch niets meer aan doen. Hij is het nu eenmaal vergeten.' Op de vraag of Hillen er erg mee zit dat hij zijn eigen wet heeft overtreden: 'Dat heb ik hem niet gevraagd.'

De nonchalance valt te verklaren. Want, wet of niet, op het eerste gezicht heeft Hillen niet veel te vrezen. Formele sancties kent de wet niet, hooguit politieke. Als een Kamerlid of bewindspersoon de regels overtreedt, kan hij daarop politiek worden aangesproken.

Zo geschiedt. Pierre Heijnen van de PvdA: 'Het gaat hier om een voorbeeldfunctie. Zo iemand moet de wet niet willen overtreden. Dit is een ABC'tje voor politici. Je maakt je belangen openbaar en je discussieert en stemt niet mee over onderwerpen waarin je een belang hebt.'

Klink
Hillen verrichtte zijn lobbyactiviteiten voor de tabaksindustrie in dezelfde tijd dat zijn partijgenoot minister van Volksgezondheid Ab Klink probeerde het rookverbod in de horeca in te voeren. Heijnen: 'Ik ga er helemaal van uit dat Hillen zich dáár tenminste niet mee heeft bemoeid. Iets anders kan ik me niet voorstellen. Dat zou zó laakbaar zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden