'Hijgerige Amsterdamse meute too much', recensent niet welkom

Al bijna twintig jaar schrijft hij restaurantrecensies, maar gisteravond werd Mac van Dinther tot zijn stomme verbazing voor het eerst weggestuurd. Het Citroën Restaurant heeft nog geen zin in publiciteit.

Interieur van het Citroën Restaurant. Beeld .

De Volkskrantrecensent had zoals gebruikelijk gereserveerd onder een valse naam. Maar toen hij zich meldde kreeg hij geen tafeltje aangewezen. 'De eigenaar, Niels Wouters, herkende me van een andere gelegenheid. Hij vroeg of ik een recensie kwam schrijven. Toen ik zei: 'Natuurlijk, dat is mijn vak' weigerde hij me binnen te laten. Hij had geen zin in een recensie. De kok evenmin.'

Het incident heeft Van Dinther hogelijk verbaasd. 'Het is voor het eerst in mijn bijna 20-jarige loopbaan als restaurantbespreker dat me zoiets is overkomen. Ik ken ook geen voorbeelden van anderen.'

Interieur van het Citroën Restaurant Beeld .

Pop-up restaurants

Het Citroën Restaurant is één van de twee pop-up restaurants die onlangs zijn geopend in de voormalig Citroëngarage naast het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het andere restaurant heet Baut Zuid. Van Dinther: 'Toen ik werd weggestuurd bij het Citroën Restaurant besloot ik daar maar te gaan eten. Die recensie verschijnt binnenkort in de Volkskrant.'

Restauranteigenaar Niels Wouters beaamt het voorval. 'Achteraf gezien was het een beetje oenig van ons. Maar we zijn net twee weken open en de pers is nu al niet weg te branden. Het is gewoon too much. Je krijgt meteen een hijgerige Amsterdamse meute op je dak. Ik krijg soms de neiging om mijn telefoon in de gracht te gooien. Dus we zitten nu niet te wachten op een hele spread in de Volkskrant. Daar kwamen we gisteren met Mac niet uit, dus vandaar dat we besloten hem weg te sturen.'

Van Dinther vindt het een vreemde gang van zaken. 'Iedereen schrijft tegenwoordig recensies, via recensiesites als Iens bijvoorbeeld. Bovendien moeten de meeste restaurants het voor een groot deel hebben van zulke publiciteit. Als niemand over ze schrijft krijgen ze het heel moeilijk.'

Beeld Belga

Alles is tijdelijk

Zit een nieuw restaurant niet juist te springen om publiciteit, zeker als het een tijdelijk restaurant is? Wouters: 'Alles is tijdelijk. Op dit moment is het gewoon even te veel.' Een hele slimme actie om Van Dinther weg te sturen was het niet, geeft Wouters toe. 'Uiteindelijk levert het alleen maar extra publiciteit op. Een volgende keer zouden we het niet weer zo doen.' Recensenten die nu alsnog in de rij staan zullen niet worden weggestuurd, aldus Wouters.

Bang voor negatieve recensies over het voedsel is Wouters naar eigen zeggen niet. 'Onze chef-kok Sander Louwerens is voor de duvel niet bang.' Ook eerdere recensies hebben volgens Wouters geen rol gespeeld, en aan de recensent zelf ligt het ook niet. 'Mac is een prima kerel. Over een paar weken is hij van harte welkom.'

Daar hoeft Wouters niet op te rekenen. 'Van mij mag-ie naar de pomp lopen met zijn tent; ik hoef niet meer. Plenty andere restaurants', zegt van Dinther. 'Wat hij zich kennelijk niet realiseert is dat hij mij in een enorm lastig parket brengt: ik heb ook deadlines en andere afspraken. Evenals de fotograaf. Daar had hij dan op zijn minst even over kunnen praten.'

In de tussentijd dan maar bij de buren gaan eten? 'Prima idee', aldus Wouters. 'Bij Baut Zuid zijn ze een stuk enthousiaster over publiciteit.'

Sylvia Witteman

Volkskrantcolumniste Sylvia Witteman schreef al eerder over het Citroën Restaurant. 'Er zijn aan het Stadionplein blijkbaar twee enorme witte garages met hippe namen vol mensen met baarden die 'hand-geïnfuseerde vlierbloesem-gin-tonic' drinken en 'huisgefermenteerde lamstong' eten. Het is bijna niet te bevatten.' Lees hier haar column. (+)

Recensent wegsturen, mag dat zomaar?

Ook bij brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zijn geen eerdere gevallen bekend van weggestuurde recensenten. Of dat zomaar mag hangt van de situatie af, legt een woordvoerder uit. 'In principe is de restauranteigenaar baas in eigen zaak. Op het moment dat iemand zich meldt in een restaurant is er nog geen dienst geleverd en nog geen geld betaald, dus er is dan geen sprake van een geschonden overeenkomst. Maar het gebeurt niet vaak dat iemand zomaar geweigerd wordt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden