REPORTAGE

Hier zijn mannen tenminste echt

Teleurstellende ervaringen met online daten drijven oudere alleenstaanden terug naar de dansvloer. De kans dat het daar klikt is 'zóóveel groter' dan dat het klikt met een muisklik op een datingsite.

Olaf Tempelman
Voetjes van de vloer op Meet & Dance in de Brabanthallen in Den Bosch. Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant
Voetjes van de vloer op Meet & Dance in de Brabanthallen in Den Bosch.Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant

In de romantische zaal kun je stijldansen op fijne orkesten, in de tropische zaal gaan seniorenheupen los op de opzwepende ritmes van het tegenwoordig grijzende en kalende ensemble Massada, in de DJ-zaal doen ze de quickstep, de slowfox en de chacha, in de Nederpop-zaal is er rock-'n'-roll die 'rechtstreeks van de koe' komt, namelijk van Peter Koelewijn zelve. Zo komt iedereen aan zijn trekken. Zo zorg je óók dat mensen die 'misschien bij elkaar passen' min of meer in de goede zone terechtkomen, dat een rock-'n'-roller geen blauwtje loopt bij een liefhebster van romantisch orkestraal werk.

Op elk potje past een dekseltje - geen mooiere manier om dat uit te vinden dan op de dansvloer met een gedeelde voorkeur voor tangomeester Carel Kraayenhof. Het kan ook dat je allebei diezelfde nostalgische klik hebt met Conny Vink, die in de romanticazaal op haar 71ste Dansen is plezier voor twee! in een iets lagere toonsoort zingt dan in haar jonge jaren, maar met minstens zoveel inzet.

Waar Conny Vink is, hebben mensen plezier, weet ondernemer en dans-expert Arnold Verhoeven (61), vroeger boegbeeld van Avro's Danstest, nu organisator van Meet & Dance, een dansfeest voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met teleurstellende ervaringen met online daten.

Meer dan 2.500 mensen zijn in de Bossche Brabanthallen bijeen om elkaar te ontmoeten en te dansen. 'Onder alleenstaanden tussen de 40 en de 70 bestaat grote behoefte aan traditionele, betrouwbare ontmoetingsplekken', zegt Verhoeven. Immers: in vijf minuten in elkaars echte gezelschap ontdek je meer dan in vijf maanden waarin je elkaar alleen maar op een scherm ziet.

null Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant
Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant

Wat Arnold Verhoeven ook weet: organiseer je een dansevenement voor enkel alleenstaanden, dan krijg je een andere sfeer dan hier in de Brabanthallen, waar vele koppels en echtparen van een zekere leeftijd laten zien dat je plezier in dansen nooit verliest. Kom daar eens om op een singlefeest van een datingsite. Verhoeven: 'Een vriend van me die door zijn vrouw was verlaten, ging naar zo'n avond die door zo'n datingsite was georganiseerd. Hitsige kerels, wanhopige vrouwen. Hij zei: Arnold, het was sinister.'

Hoe anders is een feest waar je ongedwongen kunt schuifelen op de River AA Big Band en ondertussen een beetje aan elkaar kunt snuffelen. Meesterschap is geen vereiste. Kijk in de Brabanthallen maar naar al die mannen die aan het bier hebben gezeten en voetjes verkeerd zetten als ze zich aan de tango wagen. Maakt allemaal niet uit: dansen is plezier voor twee.

'Als het misgaat, kun je er gewoon samen om lachen', zegt Kitty, die wekelijks in Driel danst met haar Cor. Het devies van deze 55-plussers: je stopt niet met dansen als je oud wordt, je wordt oud als je stopt met dansen.

Met zulke dansende echtparen babbel je in de Brabanthallen makkelijker weg dan met bezoekers die nog naar een partner op zoek zijn. Alleenstaanden willen meestal niet te veel kwijt, vooral niet over teleurstellende ervaringen met online daten. Alle bezoekers die zich bij de organisatie als single hebben laten registreren, krijgen uitnodigingen voor vervolgevenementen waarop ze kunnen aangeven of ze aan een danspartner willen worden gekoppeld.

null Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant
Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant

De kans dat het klikt op de dansvloer is 'zóóveel groter' dan dat het klikt met een muisklik, zegt Verhoeven, die het dansen als zoon van een dansschoolhouder met de paplepel kreeg ingegoten. In die tijd hoorde dansles nog bij de opvoeding.

'Leren dansen, dat is ook verlegenheid overwinnen', aldus Verhoeven, die al sinds zijn 15de niet meer onder schroom gebukt gaat. 'Ik heb jongens die websites voor me maken die bijna bang zijn voor gewoon menselijk contact. Als ze van een zonvakantie terugkomen, zijn ze bleek omdat ze niet in de zon maar achter een schermpje hebben gezeten.'

Noem het ouwelullennostalgie: tot een halve eeuw geleden kwamen flink wat Nederlandse mannen en vrouwen elkaar op de dansvloer tegen. Je had toen nauwelijks alleenstaanden en geen slachtoffers van datingfraude. Volgens de Fraude Helpdesk zijn er alleen al in Nederland zevenhonderd datingsites die adverteren met profielen van niet bestaande personen.

Voetjes van de vloer op Meet & Dance in de Brabanthallen in Den Bosch. Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant
Voetjes van de vloer op Meet & Dance in de Brabanthallen in Den Bosch.Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant

De meeste slachtoffers van datingfraude zijn 50-plussers. Een 54-jarige bezoekster van Meet & Dance met 'veel ervaring met online daten' formuleert het in de Brabanthallen als volgt: 'De mannen die hier rondlopen zijn een stuk minder mooi dan de mannen die je online ontmoet, maar ze bestaan in elk geval echt.'

Eén echte man die hier rondloopt is niet op zoek naar een danspartner. Waar de mensen nog dansen en waar Conny Vink zingt, daar loopt ook het electoraat van Henk Krol. Voor Peter Koelewijn - 'een voorbeeld voor ons allemaal' - heeft Krol een speciale onderscheiding meegebracht, voor alle andere bezoekers van Meet & Dance zijn er folders van 50Plus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden