Hier waant Ilja Gort zich king van zijn eigen castle

Eva Hoeke zoekt de mooiste terrassen van Nederland met een gast die zich buigt over de spijzen (en vandaag vooral ook de dranken). Met wijnkenner Ilja Gort naar Landgoed Het Roode Koper.

Beeld Jeroen Hofman

Vakantie vieren in eigen land kan al snel, mits u het type mens bent dat een vrij uur, een stoel in de zon en een bakkie binnen handbereik op waarde weet te schatten.

De kunst van klein geluk.

Maar er zijn ook momenten in het leven dat je de slingers op moet hangen, de kurk eraf moet laten knallen, je tas moet pakken, de auto moet starten en weg moet wezen, een dag of wat, creditcard mee, kan u het schelen. In dat geval kunt u het best koers zetten naar Landgoed Het Roode Koper - tenminste, als u dat kopje koffie ook wel eens wilt drinken in een kamer met Toil de Jouy-behang. Als u prijs stelt op gesteven wit en krakende parketvloeren. En, niet onbelangrijk, als u niet zenuwachtig wordt van personeel dat met twee woorden spreekt en bovendien een heel eind zou komen bij De Slimste Mens.

Bestaat zuks in Nederland?

Jazeker, en de tip kwam van Ilja Gort, wijnkenner, gaardbezitter, televisiemaker, auteur en liefhebber van la belle vie. 'Drie levens en vijf vrouwen geleden' verbleef hij eens op het Veluwse landgoed, en wat hem bijbleef was niet alleen het met militaire precisie geschoren gazon maar vooral ook het goedgevulde wijnrek van sommelier Maurice, een man die over zijn flessen praat als een moeder over haar pasgeboren kind. Niet geheel onterecht, want in de klimaatkast zien we loepzuivere Sancerres, buitengewoon beste bubbels in plaats van de nu zo populaire cava's (Maurice: 'Als het voelt als champagne en eruitziet als champagne moet je ook echt champagne in je glas hebben') en er ligt zelfs een heuse Bollinger uit 1982, de sjampoepel die sinds Live and Let Die in elke James Bond-film voorbijkomt. Een plek, kortom, waar je je verloving aankondigt bij papa et maman en waar gasten rustig hun eigen paard meenemen (achter de rietgedakte gastenverblijven bevinden zich de stallen). Toen wij er waren was er zelfs een Saoedisch prinsje in aantocht voor wie twee hoveniers net de kiezels stonden aan te harken.

De Wijnboer

Naam Ilja Gort (64)

Beroep Kasteelheer van Château la Tulipe, schrijver van wijnboeken, romans en de thriller Château Fatale, televisiemaker van Gort à la Carte.

Culinair hoogtepunt 'Het stukje droog brood bij een glas Romanée-Conti 2009, gedronken uit het vat in de wijnkelder op het domaine samen met de eigenaar Aubert de Villaine. Het lege glas heb ik stiekem meegenomen.'

Nee, dank je 'Wijn waarvan de ziel is verkracht door te intensieve houtrijping.'

Lekker vies 'Bier drinken en kut roepen.'

Hooggeëerd publiek dus, maar geen paniek, de sfeer wordt hier bepaald door de baas in huis, en dat zijn Yolande (41) en Jon-Ivar Sörensen (42), high school sweethearts, ouders van dochtertje Liv en Welshe springerspaniël Saartje - en mensen die niet zijn vergeten dat oma Van der Werf hier ooit de vloeren lag te schrobben. De geschiedenis in het kort: in 1912 werd het huis gebouwd door Limburg Stirum (voormalig gouverneur-generaal in Nederlands-Indië), twintig jaar later kwam het huis in handen van de familie Patijn (de opa van Schelto), Natuurmonumenten nam het over en dáárna was de beurt aan de Veluwse hoteliersfamilie Van der Werf - de grootouders van Jon-Ivar. Berooid na de oorlog stopten zij bloed, zweet en tranen in het landgoed, en daarom snapt Jon-Ivar dat hij en Yolande nu, in 2015, slechts passanten zijn: 'Het huis is groter dan de man die tachtig jaar op aarde is.' Goed rentmeesterschap, kortom, en zo hoort het.

Bon, wat aten en dronken wij die dag? We begonnen met de op brood gebakken tonijn met crème van cashewnoot, zoetzure radijssoorten, gemarineerde shiitake, mayonaise en een oosterse dressing, waarvan vooral het knapperige toastje bij Ilja in de smaak viel, 'een slimme manoeuvre die ik nooit eerder heb gezien'. Daarna mul, 'de vis waar zo leuk op kan worden gerijmd', weer een succes dankzij de 'mooi zeeïge kreeftenbisque', en we sloten af met een dessert van basilicumijs, anijskruid, bramen en pitahaya, een 'gevlogen vrucht', eentje die van ver komt dus. Over het werk van chef Dennis van den Beld konden we kort zijn: die mocht van Ilja mee naar huis, zo lekker was het. En Maurice trouwens ook, want de wijnkaart bleek 'bijzonder goed gestoffeerd', een prima overzicht van de regerende Europese wijnen, waar 'zelfs de grootste zuurpruim nog een uitstekende keus uit zou kunnen maken'. Wij kozen een Meneton-Salon 2013, een fruitige, tikje mineralige wijn met een fijne buxusneus, en een Duitse rosé uit het Weingut am Stein, een Spätburgunder met een toefje Blaufränkisch, 'want ik wil wel een beetje vooruitstrevend overkomen'.

Eindoordeel: we wilden nooit meer naar huis.

En u ook niet, als u straks achter de rododendrons ligt te luieren bij het zwembad. Of als u een middagje meegaat met huisboswachter Gerrit, een markant van een man die alles weet over sterrenmos en zwijnenzoelen en zó goed hertengeluiden nabootst dat die vaak pardoes tevoorschijn komen en zich dan verdwaasd achter de oren staan te krabben. En u wilt zeker niet meer weg als u met een goed boek en een plaid plaatsneemt in de tuin met de eeuwenoude bomen, die synchroonwaaien als anemonen in een oceaan van groen. Omdat u zich net als wij voor heel even king en queen van uw eigen castle zal voelen, als de Frank Sinatra van de Veluwe, de Máxima van het Oosten.

Mooi hoor, hoe klein geluk soms zo groots uit kan pakken.

Hotel Landgoed Het Roode Koper

Jhr. Dr. C. J. Sandbergweg 82
3852 PV Leuvenum, Ermelo
0577-407 393

info@roodekoper.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden