Het zomerse leven

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gegrilde merguez met pittige wortelcrème (4 personen).

Beeld -

Ingrediënten

12 bospenen

4 knoflooktenen

1 bouillonblokje naar keuze

olijfolie

2 tl harissa

4 el verse gehakte munt

2 tl citroensap

8-12 merguez (pittige lamsworstjes)
Na ruim twee weken voltijds vakantievieren kom ik, net als vorig jaar, tot het diep-filosofische inzicht dat het leven in wezen niets anders is dan een aaneenrijging van maaltijden. Ontbijt, lunch en diner, het zijn de ijkpunten in dit aardse bestaan, die alles wat daar tussen ligt tot tijdverdrijf reduceren, wachtend op het volgende moment dat we weer kunnen eten. Lukt het ons nog om die waarheid tijdens doordeweekse werkdagen te ontlopen, tijdens de vakantie is er geen ontkomen aan. Zeker niet als die vakantie in groepsverband wordt genuttigd en de hele dag draait om de momenten waarop er aan tafel wordt geschoven.

Dat er ook iets fatsoenlijks wordt geserveerd, is dan allerminst een bijzaak, zult u begrijpen. Na de Languedoc zijn we nu met een groepje vrienden in de Provence, waar we vanaf het royale terras van ons vakantiehuis uitkijken op het gefortificeerde dorpje Gordes, pittoresk gesitueerd op een bergtop en daarmee een van de topattracties in de streek, met alle ellende van dien. Gelukkig hebben we daar vanaf ons terras weinig last van: roseetje in de hand, muziekje op de achtergrond en dan maar kijken hoe er aan de overkant alweer een buslading vol toeristen wordt leeggekieperd.

Alleen, we hebben hier geen barbecue. Wel een plancha, zo'n gigantische bakplaat in een buitenkeuken op de plek waar ik de barbecue zou hebben gebouwd. En die plancha en ik zijn geen vrienden. De worstjes drijven in hun eigen vet, de kwartels liggen er bleek en zonder grilstreepjes bij, de zeebaars komt er als zeebaarspuree vanaf en elke avond sta ik het aanbaksel van de plaat te bikken. Maar het meeste mis ik nog wel dat lekkere barbecuesmaakje.

Schrap de bospenen schoon en snijd ze in stukken. Doe ze met de knoflooktenen in een pannetje en giet er zo veel water bij dat alles net onder staat. Doe ook het bouillonblokje erbij (of laat het achterwege en zout het water alleen) en breng aan de kook. Laat het op een vuurtje door pruttelen totdat de wortel door en door gaar is, 15 minuten of iets langer. Giet af en doe de groenten in de keukenmachine. Doe er 4 el olijfolie en de harissa bij, en pureer. Roer er de munt en het citroensap door en proef of het zo goed op smaak is.

Stook uw barbecue flink op en ruik weer eens hoe lekker dat riekt, zo'n vlammende pot. Prik een paar gaatjes in de merguez van uw ambachtelijke slager (zodat het vet eruit kan lopen). Gril de worstjes totdat ze gaar en knapperig zijn. Serveer met wortelcrème en knapperig brood en een partje citroen voor over de worstjes.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden