Het werd te gortig in Terneuzen

Reportage..

Van onze verslaggever Peter de Graaf

MIDDELBURG De meeste verdachten in de Checkpoint-zaak hebben geen strafblad. Velen hebben psychische klachten overgehouden aan de politie-inval in de coffeeshop, hun arrestatie en voorlopige hechtenis. Ze slikken antidepressiva en lopen bij de psychiater. ‘Opvallend’, merkt een van de rechters op tijdens de eerste zittingsdag van het proces tegen de Terneuzense coffeeshop.

Opvallend is dat zeker. Het Openbaar Ministerie vervolgt de grootste coffeeshop van Nederland en de mensen eromheen als criminele organisatie. Maar de verdachten zijn dus geen standaard criminelen die al eerder met politie te maken kregen. De meesten hebben een partner en kinderen, zo blijkt uit de behandeling van hun ‘persoonlijke omstandigheden’, en zitten sinds de sluiting van Checkpoint werkloos thuis.

Ze zijn zich rot geschrokken van het machtsvertoon van politie en justitie. Ze vinden het tendentieus dat het OM in de publiciteit een beeld van hen schept als pure criminelen, zegt hun advocaat Sol. Daarom schitteren vijf van de zes verdachten die dinsdag voor de rechter moeten verschijnen, door afwezigheid. Vijf beklaagdenstoelen blijven leeg, waaronder die van de 58-jarige coffeeshopeigenaar en hoofdverdachte Meddy W.

‘De zaak wekt enorme beroering en publiciteit. Checkpoint is de grootste coffeeshop van Nederland, en daarmee ook de grootste coffeeshop van de wereld’, aldus Sol. ‘Ze hebben niet het gevoel dat ze iets gedaan hebben in strijd met de opiumwet. Maar ze voelen zich als criminelen behandeld.’

Een 37-jarige softdrugshandelaar uit Zevenbergen is als enige wel verschenen. Hij was ‘salesmanager’ van Checkpoint en had een netwerk van acht kleine thuiskwekers, bij wie hij om de twee weken 2 kilo hennep ophaalde.

Checkpoint had verschillende inkopers die contacten hadden met diverse leveranciers in Nederland en België. Het was een geoliede machine van aanvoer: 5 kilo bij de ene toeleverancier, 7 kilo bij de andere. De grote partijen werden eerst verwerkt op thuisadressen, waar ze in kleinere porties werden opgedeeld en waar met machines joints werden voorgedraaid. Vervolgens werden de softdrugs in supermarkt- of vuilniszakken naar de coffeeshop gebracht.

Bij de invallen in mei vorig jaar werd 128 kilo softdrugs gevonden, verdeeld over diverse panden in Zeeland, de meeste in Terneuzen

Het grootste bezwaar tegen Checkpoint is dat de coffeeshop te groot is geworden, zo vindt het OM. ‘Het was echt te gortig geworden’, zei officier van justitie Rammeloo eerder tijdens de regiezitting. Twee- tot drieduizend klanten per dag, een omzet van 10 kilo softdrugs per dag, negentig werknemers. Uit het onderzoek blijkt dat Checkpoint in bijna anderhalf jaar tijd (2007 tot mei 2008) 19 miljoen euro winst maakte.

Volgens de advocaten is Checkpoint gewoon een goed gerunde coffeeshop die met steun van de gemeente steeds groter kon worden. Uit diverse getuigenverhoren blijkt dat gemeente, politie en justitie al eerder vraagtekens zetten bij de enorme toeloop van drugstoeristen. Maar niemand zag de noodzaak om in te grijpen. Sterker nog, de gemeente faciliteerde de coffeeshop met een groot nieuw gebouw plus parkeerterrein en blauwe wijzerborden (‘coffeeshops’) in de stad die de drugstoeristen de weg wezen. Burgemeester Lonink zou al eerder geweten hebben dat Checkpoint werkte met voorraden die waren opgeslagen buiten de coffeeshop.

De gemeente had vooral oog voor de openbare orde: sinds de komst van Checkpoint was de overlast van illegale handelaren en koeriers sterk afgenomen. Het OM zou lange tijd niet hebben opgetreden vanwege capaciteitsproblemen bij de politie.

‘Is de wet overtreden en wat wist de overheid daarvan?’, zo vat rechtbankvoorzitter Meeuwis de inzet van de rechtszaak tegen Checkpoint samen. Vandaag moeten tien andere verdachten voor de rechtbank verschijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden