WeekendwijsheidPepijn Lanen

Het weekendinzicht van Pepijn Lanen: Het draait niet allemaal om mij

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Pepijn Lanen (37) is onderdeel van De Jeugd van Tegenwoordig en schreef net zijn tweede roman Het wapen van Sjeng.

Margot C. Pol
null Beeld

Directe aanleiding voor het inzicht dat het allemaal níét om mij draait zijn mijn kinderen. Vanaf hun komst is het besef langzaam gegroeid: ik ben niet meer prioriteit nummer één. Misschien heeft het er ook mee te maken dat ik al 10 jaar samen ben met mijn vrouw en bijna 15 jaar met De Jeugd, al die tijd met hetzelfde management. Hoe dan ook kom ik er steeds meer achter: het draait niet allemaal om mij, ik doe niets helemaal alleen. Alles is een samenwerking, op een bepaald niveau.

Als ik bijvoorbeeld ruzie heb, is het heel makkelijk om te denken: mijn argument is steekhoudend en zíjn argument slaat om de volgende negen redenen nergens op. Maar als ik dan in gesprek ga, kom ik erachter dat diegene er niet op uit is om mij een rotgevoel te geven, maar op zijn beurt weer redenen heeft om iets te vinden, en misschien óók gewoon weinig slaap heeft gehad. Als ik dat dan allemaal bedenk, verdwijnt de irritatie en dat is heel bevrijdend.

Vroeger moest ik eerst tot schreeuwens toe in conflict komen, tegenwoordig neem ik vaker – maar lang niet altijd – al vóór het geschreeuw gas terug en doe ik water bij de wijn. Ik verdacht mijn vrouw er bijvoorbeeld vaak van dat ze expres te laat komt als we iets samen gaan doen, maar nu zie ik in: ze doet het niet bewust. En negen van de tien keer is ze bovendien te laat omdat ze bezig was met dingen waar ik ook profijt van heb.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden