WeekendinzichtDaan Roosegaarde

Het weekendinzicht van Daan Roosegaarde: ‘Denk bij tegenstand aan het Pantheon’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Daan Roosegaarde (40) is ontwerper en kunstenaar.

Margot C. Pol
Daan Roosegaarde Beeld Willem de Kam
Daan RoosegaardeBeeld Willem de Kam

‘Als ik een tijdmachine had, zou ik niet vooruitgaan maar terug naar de tweede eeuw: vlak voordat de koepel van het Pantheon in Rome werd gebouwd. Een gebouw met een gat in het dak – wie doet dat nou? En hoe pitch je zo’n radicaal idee bij je opdrachtgever? Dat gat heeft ongetwijfeld een heleboel tegenstanders gehad: regen, vogelpoep, tocht, allemaal moeilijke bijkomstigheden. En tóch werkt het, omdat er een hoger doel achter zit. Het licht van god komt erdoor naar binnen, dáárom is het zo’n goed ontwerp.

Als je iets nieuws begint, zijn er altijd mensen die zeggen: wat jij wil, kan niet. Dat hoort erbij. Het is juist goed als ze er eerst een beetje aan moeten wennen, als iedereen het vanaf dag één met je eens is, heb je waarschijnlijk niet zo’n radicaal idee. We zijn nu bezig om samen met ESA de acht miljoen kilo ruimteafval die rond de aarde zweeft te vangen met een net en richting de aarde te trekken, waar het in de dampkring zal verbranden als een soort duurzaam vuurwerk. Ook nu zijn er weer mensen die zeggen: dat kan niet. Of: het kan wel, máár... Altijd als ik me te veel laat meenemen in die gedachte, probeer ik naar Rome te gaan om de radicaliteit van het Pantheon te voelen. Ik eet lasagne op het pleintje, ga naar binnen en weet: het kan wél, en net als met het Pantheon zullen we er ooit met ontzag naar kijken. In de vloer onder het gat zit trouwens gewoon een afvoersysteem: acht simpele gaatjes in het marmer, niks aan de hand.’

Roosegaardes tentoonstelling Presence is nog tot 12 januari te zien in het Groninger Museum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden