Column Ibtihal Jadib

Het voetbaltenue voor mannen en vrouwen is tenminste wel gelijk, een verademing

Toen ik te horen kreeg dat dit magazine een special zou wijden aan het WK voetbal voor vrouwen ben ik eerst eens op zoek gegaan naar het speelschema. Doorgaans vertrouw ik op Albert Heijn voor informatievoorziening over voetbaltoernooien, maar nu had ik nog geen wup, welp of beest gezien bij de kassa. Kennelijk genereert alleen mannenvoetbal de behoefte om oranje prullen over de Nederlandse bevolking uit te storten. Erg fijn dus, dat opgeruimde vrouwenvoetbal. Wat mij verder ook meevalt is dat de Oranje Leeuwinnen geen massahysterie oproepen. Het geestelijk welzijn van de natie staat bij dit toernooi niet op het spel, we hoeven niet te doen alsof we de Roy Donders-juichpakken willen hebben en de heren van Veronica Inside houden eindelijk een keer hun mond. Ik hoop dat het vrouwenvoetbal lang gevrijwaard mag blijven van hun geleuter; kunnen wij ongestoord genieten van een leuke sport.

Ik stuitte op een paar interessante wetenswaardigheden. Zo las ik dat de Engelse voetbalbond in 1921 een verbod uitvaardigde op voetbal door vrouwen omdat het in hun ogen ‘onsmakelijk’ zou zijn. De vrouwen boekten toen juist enorme successen en waren aan een serieuze opmars begonnen, waarschijnlijk werd dat de mannen van de bond te gortig.  Vrouwen die de voetbalwereld kwamen overnemen, dat was niet de bedoeling. De KNVB raakte geïnspireerd door het Engelse verbod en besloot ook vrouwen te weren van het voetbalveld, een absurditeit die tot in 1971 zou voortduren. De voetbalwereld toont nog steeds weinig sportiviteit ten opzichte van vrouwen. Zo ligt het salaris voor vrouwen in de eredivisie tussen de € 700 en € 2.300, terwijl het gemiddelde maandsalaris voor mannen in de eredivisie rond de € 22.000 schommelt. Vrouwelijke spelers kunnen in tegenstelling tot de mannen niet fulltime voetballen en moeten er van alles naast doen. Dan speel je verdorie in de eredivisie, moet je alsnog gaan deeltijdmutsen. 

Gelukkig is er ook een lichtpunt: het voetbaltenue voor mannen en vrouwen is tenminste wel gelijk. Iedereen moet gewoon rondhollen in dezelfde kleding, een verademing. Dit in tegenstelling tot hockey waar ooit iemand heeft bedacht dat vrouwen in een zo kort mogelijk minirokje moeten rondlopen. Het staat prachtig hoor, dat is het probleem natuurlijk niet, of eigenlijk dus juist wel.

Maar dat is nog altijd beter dan het nauwelijks waarneembare tenue van beachvolleybal. Vorig jaar volgden mijn man en ik op een terras via een levensgroot scherm een wedstrijd beachvolleybal dames. Bij iedere servicebeurt keken we met z’n allen recht in de aars van een van de dames die voorovergebogen klaarstond voor de bal. Ik heb polsbandjes gezien die breder waren dan de slipjes waarin die vrouwen ­stonden te spelen. Aan de tafel naast ons werd besproken welke speelster thuis mocht langskomen voor een triootje.

De stoom kwam uit m’n oren toen ik vervolgens het mannenteam het veld op zag lopen: die droegen doodnormale korte broeken en T-shirts! Bij navraag werd geopperd dat de vrouwen bikini’s dragen omdat er anders zand in hun kleren gaat zitten. Dat zou belemmerend werken op de sportprestatie. Sindsdien vraag ik me af of mannelijke beachvolleybalspelers niet véél beter zouden presteren als ze in minuscule ballenknijpers zouden spelen. Die arme jongens spelen zichzelf nu helemaal kapot, met al die belemmerende zandkorrels in de broek. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden