Het soepseizoen is geopend

Het soepseizoen is nu toch echt onmiskenbaar geopend. Dat heeft vele voordelen. Soep is goedkoop, je kunt jezelf tegen een voordelige calorieënratio helemaal klem vreten, en je kunt er bergen groenten in kwijt zonder dat de kinderen demonstratief gaan kokhalzen....

Snijd de preien in ringetjes, de ui in snippers, de peen,selderij en aardappelen in piepkleine blokjes, het spek en deknoflook heel fijn. Verhit een flinke bodem olijfolie in eengrote soeppan, doe het spek erbij en vervolgens alle groente.Fruit dit alles op middelhoog vuur een minuut of tien - onderwijlomscheppen. Voeg een scheut wijn toe en de gezeefde tomaat,daarna de linzen, laurier en twee liter kokend water. Laat alleseen uurtje heel zacht koken tot de linzen goed zacht zijn. Laatde worst 20 minuten wellen en snijd hem in plakjes. Doe nooitzout of bouillonblokken bij linzen voor ze gaar zijn, andersblijven ze stug! Zet op de gare soep een paar tellen destaafmixer, maar pas op: pureer de soep niet helemaal, hetmerendeel van de groente en linzen moet als zodanig herkenbaarblijven, de soep moet goed gebonden zijn maar geen puree. Voegeventueel meer water toe, om de soep op gewenste dikte tekrijgen, en voeg dan pas bouillonblokken naar smaak toe, eenflinke scheut tabasco en balsamicoazijn naar smaak. Doe de worsterbij en dien op met beboterd brood.

Sylvia Witteman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.