Het soepseizoen is geopend


Ingrediënten


Voor 4 personen
1 pond blonde linzen
drie worteltjes of een (stuk van
een) winterpeen,afhankelijk van het formaat
2 preien
1 enorme ui
een halve selderijknol, geschild
een pak gezeefde tomaat
scheutje wijn, wit of rood
1 ons ontbijtspek, in plakjes
twee laurierbladen
paar tenen knoflook
2 a 3 vastkokende aardappels, geschild
tabasco of sambal oelek
bouillonblokjes, rund of groente
balsamicoazijn
olijfolie
twee grove rookworsten


Het soepseizoen is nu toch echt onmiskenbaar geopend. Dat heeft vele voordelen. Soep is goedkoop, je kunt jezelf tegen een voordelige calorieënratio helemaal klem vreten, en je kunt er bergen groenten in kwijt zonder dat de kinderen demonstratief gaan kokhalzen. Linzensoep! Wel vreemd trouwens: rode linzen zijn overal te koop, maar de verkrijgbaarheid van bruine linzen grenst aan die van verrijkt plutonium. Hopelijk is dit geen landelijk verschijnsel. Gelukkig, bij de Turkse groenteboer liggen drie pakken, en die gaan allemaal mee, want voor je het weet is het weer oorlog en dan zit je zonder. 'Blonde linzen' heten ze, van het merk Silvo. De huisvrouw ter wille staat een recept op de verpakking afgedrukt: soepgroente, kruidnagels en aardappelen worden zonder plichtplegingen in een pan water geworpen en gaargekookt. Die bereiding gaat voorbij aan het grote wonder van écht lekkere soep: als je de uien en andere groente eerst op een halfhoog vuur geruime tijd fruit met een beetje rookspek heeft het resultaat drie keer zoveel smaak. Trouwens, die kruidnagels kun je beter weglaten, want ze vertrappen, tiranniek overheersend als ze zijn, het fijne, peperige aroma van de linzen. En kant en klare soepgroente? Ach, de frisse, opwekkende geur van versgesneden prei en selderijknol, het snipperen van een winterpeen, en dan vast een paar dunne plakjes fijnkauwen met een stukje oude kaas. . . deze soep is zelfs in een groot gezin genoeg voor twee, drie dagen.

Snijd de preien in ringetjes, de ui in snippers, de peen,selderij en aardappelen in piepkleine blokjes, het spek en deknoflook heel fijn. Verhit een flinke bodem olijfolie in eengrote soeppan, doe het spek erbij en vervolgens alle groente.Fruit dit alles op middelhoog vuur een minuut of tien - onderwijlomscheppen. Voeg een scheut wijn toe en de gezeefde tomaat,daarna de linzen, laurier en twee liter kokend water. Laat alleseen uurtje heel zacht koken tot de linzen goed zacht zijn. Laatde worst 20 minuten wellen en snijd hem in plakjes. Doe nooitzout of bouillonblokken bij linzen voor ze gaar zijn, andersblijven ze stug! Zet op de gare soep een paar tellen destaafmixer, maar pas op: pureer de soep niet helemaal, hetmerendeel van de groente en linzen moet als zodanig herkenbaarblijven, de soep moet goed gebonden zijn maar geen puree. Voegeventueel meer water toe, om de soep op gewenste dikte tekrijgen, en voeg dan pas bouillonblokken naar smaak toe, eenflinke scheut tabasco en balsamicoazijn naar smaak. Doe de worsterbij en dien op met beboterd brood.

Sylvia Witteman


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.