Het raadsel van de Engelse kerstgekte

'Christmas time is lots of fun, /lots of fun, for everyone. /See us dance and shout and sing, it's Christmas time again'..

De bovenstaande woorden schalden vanochtend (12 november) om tien over zeven door ons huis, uit de mond van onze zesjarige dochter Hannah. Wij schrikken daar niet meer van, want zo gaat het al sinds begin september. We verzoeken slechts om de paar dagen om een ander lied.

Wij keerden dit jaar eind augustus uit de beschaafde wereld terug in Engeland. Bij ons eerste bezoek aan de supermarkt bleek dat we haast moesten maken. 'Start preparing now!', schreeuwde een met hulst versierd bord ons toe. Pijlen wezen in de richting van schappen vol Christmaspudding, Christmaskaarten, Christmascrackers en andere Christmasparafernalia.

Op het schoolplein is onder de wegbrengende ouders Christmas al enkele weken het gesprek van de dag. 'Druk, druk, druk', zeggen alle moeders op een toon alsof ze een wereldreis van een jaar gaan maken, 'Christmas preparations!' Vanmiddag komt Josephine bij ons spelen. 'Fantastisch', zei haar moeder, 'heb ik eindelijk tijd om wat Christmas shopping te doen.'

Tegenover ons woont de dominee van de Anglicaanse kerk in ons dorp. Die liep ik zojuist tegen het lijf. Ik vroeg hem hoe het precies zit met de dreigende splitsing in het nationale Engelse kerkgenootschap. 'Splitsing?', vroeg hij even verbaasd als gealarmeerd, 'daar weet ik niks van'

'Tien procent van de parochies wil zich afsplitsen', zei ik, 'stond zondag groot op de voorpagina van de krant.'

'Ik heb heb gewoon geen tijd om kranten te lezen', zei de dominee, 'veel te druk met de voorbereidingen voor Christmas'

Hannah is al enkele weken druk doende met oefenen voor het traditionele kerstspel van haar school. De uitvoering is begin december. Dit jaar heeft zij de belangrijke rol van dansend engeltje rond de kerstboom weten binnen te slepen. Maria ging net aan haar neus voorbij.

Als mensen horen dat ik hier alleen werk, krijgt hun stem een klank vol mededogen. 'Dus voor jou op Christmas Eve geen office party', zeggen ze. 'Wat erg.' De office party op kerstavond is het hoogtepunt van het jaar voor alle Engelse kantoorwerkers. Het drankgebruik leidt op die avond trouwens steeds vaker tot ongewenste Christmasintimiteiten, meldde The Independent vorig jaar.

Niemand heeft me tot dusver duidelijk kunnen uitleggen waar de Engelse fascinatie met kerstmis vandaan komt. Religieuze factoren spelen amper een rol, het land is sterk geseculariseerd.

Toen mijn vrouw tijdens een vergadering van de Parent Teacher Association van de school van onze dochter voorstelde om met Pasen nu eens een wedstrijd palmpasentakken-versieren te organiseren, in plaats van de wedstrijd 'wie heeft de mooiste paashoed', sprak het schoolhoofd haar ernstig toe. 'Zo'n tak is een christelijk symbool', zei ze, 'veel ouders willen dat niet.'

'Maar dat kerstspel dan', zei mijn vrouw, 'is dat dan soms níet christelijk?' Het hoofd keek haar onbegrijpend aan. 'Dat is anders', zei ze, 'dat is Christmas.'

Voor Christmas geven alle kinderen hun klasgenoten een kerstkaart. Op de Primary van mijn dochter, die driehonderd leerlingen telt, betekent dat, dat zo'n kleine tienduizend kaarten van hand verwisselen. Wij zijn dus ook maar vast begonnen met creatief met karton.

Maar waar de kerstmisgekte vandaan komt? Sommige Britten geven de Amerikanen de schuld. Die zijn ermee begonnen, zeggen ze. Anderen denken dat het een uiting is van geromantiseerde heimwee naar het oude Victoriaanse Engeland, toen er tenminste nog een páár zekerheden waren.

Voor morgenochtend heb ik bij onze levende Christmas-jukebox een verzoek ingediend voor het volgende lied:

'Deck the hall with boughs of holly, /fa la la la la, la la la la, /'Tis the season to be jolly, /fa la la la la, la la la la.'

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden