Het is tijd voor orde in single-discussie

'Wat een geneuzel allemaal', schrijft Bart Schilder op de single-website van de Volkskrant. Als 'fervent Volkskrantlezer' schaamt hij zich een beetje voor de discussies die daar over het vrijgezelle bestaan worden gevoerd....

Waarom, vraag Bart zich af, komt niemand to the point? 'Zoiets als man, 29 jaar, prima partner, zoekt kei-slimme vrouw met een goed figuur.' En daarna volgt zijn e-mailadres. Gewiekste vent, die Bart. Toch is de website niet bedoeld als contactadvertentierubriek maar als podium voor gesprekken, pleidooien, lofzangen, waarschuwingen, losse gedachten en vaste overtuigingen aangaande het vrijgezelle leven.

Inderdaad wordt er op een verbazingwekkend openhartige manier gecommuniceerd, daar heeft Bart gelijk in. Vanachter de computer draaien singles hun hand niet om voor enigszins glibberige onderwerpen als gevoel, relaties en romantiek. Gelukkig maar, want langzaamaan is duidelijk dat het single-leven een machtig interessant thema is.

Er blijken zoveel kanten aan het onderwerp te zitten, dat de discussie op internet thans alle kanten opgaat. Enige ordening is daarom gewenst. Laten we ons de komende week eens concentreren op een enkel aspect van het single-leven; een aspect dat Bart met zijn subtiel verpakte annonce al kortstondig aansneed, en dat ook anderen reeds ter sprake brachten: de contactadvertentie.

Wanneer plaats je zo'n oproep? Als alle andere pogingen op niets zijn uitgelopen? Uit tijdgebrek of gemakzucht?

Wat zet je erin en wat niet? Wel die groene ogen maar niet die bril? En: helpt het? Is dit de manier om die langgezochte liefdevolle partner aan de haak te slaan? Je zou zeggen van wel, gezien de enorme populariteit van de 'man zoekt vrouw'-, 'man zoekt man'-, 'vrouw zoekt man'- en 'vrouw zoekt vrouw'-advertenties in de kranten.

Aan de andere kant valt uit de bijdragen op de single-site op te maken dat die annonces vaak een beetje zielige mensen aantrekken. Om nog maar te zwijgen over de zware druk die tijdens zo'n eerste ontmoeting op de schouders van de betrokkenen moet liggen.

Hoe zit het? Laat het weten op www.volkskrant.nl/single.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden